agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
czwartek, 08 grudnia 2016
Dahi baingan

dahi baingan

Swego czasu dużo eksperymentowaliśmy z kuchnią indyjską, ale tyle jest kulinarnych nurtów, że na dłuższy czas zapomnieliśmy o jej bogactwie na rzecz innych przypraw i smaków. Jakiś czas temu odwiedziliśmy z przyjaciółmi indyjską restaurację, wspomnienia wróciły, więc kiedy natknęliśmy się na ten przepis, wiedzieliśmy, że trzeba go jak najszybciej wypróbować. Tak nam zasmakowało to danie, że już kilkukrotnie gościło na naszym stole. Co ciekawe, do dań z bakłażanem często podchodzę z podejrzliwością, bo strasznie chłonie olej, ale w tym przypadku naprawdę wystarczą 3 łyżki i bakłażan pięknie dusi się do miękkości :)

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1/8łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżeczka cienko pokrojonego imbiru
  • sól
  • 1 szklanka jogurtu
  • 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/8 łyżeczki kurkumy
  • ok. 1/4 szklanki posiekanej kolendry

Wykonanie:

Jogurt mieszamy z mąką i kolendrą, odstawiamy.

Bakłażana kroimy wzdłuż i każdą połówkę jeszcze raz na pół, a następnie w plasterki.

Na oleju podsmażamy przez chwilę kumin aż zacznie skwierczeć, następnie dodajemy asafetydę i imbir. Smażymy pół minuty, dodajemy bakłażana, mieszamy, rozprowadzamy równo na patelni, posypujemy solą i bez mieszania przykrywamy patelnię i smażymy 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy, ponownie przykrywamy i smażymy aż zmięknie co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy resztę przypraw, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt z mąką i kolendrą i dusimy jeszcze chwilę.

Serwujemy z ryżem basmati.

Smacznego !

źródło