agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
sobota, 28 maja 2011
Sekerpare - słodki kąsek

sekerpare

Kolejny, trochę zmodyfikowany przepis ze strony www.giverecipe.com Jeśli lubicie ciasteczka maślane, to będziecie usatysfakcjonowani. Smakują inaczej niż klasyczne shortbreads, ale również są intensywnie maślane, choć w inny sposób. Najlepiej spróbować i sprawdzić na własnym podniebieniu ;)

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki semoliny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na syrop:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka soku z cytryny

ponadto: orzechy laskowe

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy syrop. Cukier z wodą gotujemy ok. 15 minut od momentu wrzenia. Zdejmujemy z gazu, wlewamy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Z mąki, semoliny, cukru, jajka, masła i proszku do pieczena zagniatamy ciasto. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozgniatamy, dekorujemy orzechem laskowym. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut. Na koniec każde ciasteczko (jeszcze ciepłe) moczymy w syropie. 

Smacznego !

czwartek, 26 maja 2011
Kurczak po hindusku z chlebkami naan

kurczak po hindusku z naankami

To będzie długi wpis, ale proporcjonalny do naszego zachwytu nad tą potrawą ;) Samo wykonanie nie jest pracochłonne, pamiętać należy jedynie, że marynatę do kurczaka wykonujemy dzień wcześniej. Uwielbiam dania z dużą ilością sosu, w którym można maczać świeżo upieczone chlebki naan, a to danie do takich się właśnie zalicza. Dobrze smakuje również z ryżem, ale wolimy chlebki. Smakują inaczej niż te z restauracji indyjskich, bardziej przypominają nasze pieczywo, ale są równie pyszne, a obserwowanie procesu pieczenia sprawia niesamowitą frajdę. Przepis na kurczaka pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia indyjska, a przepis na chlebki naan ze strony www.manjulaskitchen.com. Polecam !

Kurczak po hindusku

Składniki

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki garam masali
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki białego octu (dałam sok z cytryny)
  • 60ml koncentratu pomidorowego
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g cebuli
  • 80 g masła
  • 1 laska cynamonu
  • 4 rozgniecione strąki kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 425 g puree pomidorowego z puszki
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego (dałam przegotowaną wodę)
  • 250 ml śmietanki 30%

Wykonanie:

Kurczaka kroimy na kawałki. W dużej misce mieszamy garam masalę, kolendrę, chilli, czosnek, imbir, ocet, koncentrat pomidorowy i jogurt. Dodajemy kurczaka i mieszamy tak, aby dokładnie obtoczyć mięso w marynacie. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Rozgrzewamy masło w woku albo dużym rondlu, wrzucamy cebulę, kardamon i cynamon. Smażymy stale mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy kurczaka w marynacie, dusimy 5 minut cały czas mieszając. Dodajemy sól, paprykę, pomidory i bulion. Dusimy 10 minut na wolnym ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Na koniec dolewamy śmietankę i dusimy jeszcze 10 minut, aż kurczak będzie miękki.

naanki

Chlebki naan

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (daję ok. 3 szklanek)
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (ja daję ok. 10 g świeżych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta sody
  • 2 łyżki oleju
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy z wodą. Mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą, oliwą i jogurtem. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. W oryginalnym przepisie podane są 2 szklanki mąki, ja z reguły dodaję ok. 3, bo inaczej ciasto jest zbyt klejące, ale lepiej najpierw dodać trochę mniej mąki i później ewentualnie dosypać więcej. Po wyrobieniu miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 

Rozgrzewamy piekarnik do 240°C. Dzielimy ciasto na 6-8 części, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką. Przed włożeniem do piekarnika skrapiamy chlebki wodą. Ja z reguły o tym zapominam, ale mocno im to nie szkodzi ;) Pieczemy ok. 5 minut na dużej blasze. Polecam przyglądać się temu procesowi, bo ciasto zachowuje się ciakawie ;)

Smacznego ! 

Brownies

brownies

Brownies najbardziej przypominają naszego swojskiego murzynka, choć są bardziej wilgotne i bardziej czekoladowe, a co za tym idzie bardziej sycące. Przepis pochodzi ze strony www.joyofbaking.com Proporcje podane są na blaszkę o boku 20 cm, ja piekłam na blaszce o boku 24 cm i zrobiłam brownies z 1,5 porcji.

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 113 g masła
  • 15 g kakao
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 95 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Czekoladę i masło rozpuszczamy w misce postawionej na garnku z niewielką ilością gotującej się wody tak, aby miska nie dotykała jej powierzchni. Gdy wszystko się rozpuści zdejmujemy z garnka, dodajemy kakao i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy ekstrakt i jajka, po jednym mieszając po każdym dodaniu do całkowitego połączenia. Na koniec dodajemy sól i mąkę. Gdy wszystko się połączy, wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o boku 20 cm i pieczemy w temperaturze 180° przez 25-30 minut, choć to zależy od piekarnika. Ja piekłam ok. 35 minut. Brownies nie pieczemy do suchego patyczka, powinien on być nieco mokry. Po przestudzeniu kroimy na kwadraty.

Smacznego !

wtorek, 24 maja 2011
Curry warzywne

curry warzywne

Kuchnię indyjską lubimy na równi z turecką. Dzisiaj proponujemy curry warzywne, które może posłużyć za odrębne danie, ale dobrze smakuje również z ryżem czy chlebkami naan, choć obecność ziemniaków w curry dla niektórych będzie wystarczającym argumentem za rezygnacją z tych dodatków. Danie, jak to potrawy indyjskie, jest bardzo aromatyczne, a z połączenia mleka kokosowego, jogurtu i przypraw powstaje pyszny sos, który zawsze znika do ostatniej kropelki ;) Ziemniaki powinny być miękkie, ale jeśli o kalafior i marchewkę chodzi, to mogą być lekko chrupiące, według mnie al dente smakują nawet lepiej. Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia indyjska."

Składniki:

  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki garam masali
  • 4 rozgniecione strąki zielonego kardamonu
  • 400 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki masła ghi
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 300 g cebuli pokrojonej na plasterki
  • 180 g marchewki pokrojonej na plasterki
  • 300 g kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 120 g bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 szklanki wody
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 150 g fasolki szparagowej (użyłam z puszki)
  • 2 łyżki posiekanych liści świeżej mięty do przybrania

Wykonanie:

W misce mieszamy jogurt, czosnek, imbir, sól, pieprz, resztę przypraw i odstawiamy.

W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy masło ghi i olej, smażymy cebulę, stale mieszając aż się zeszkli. Dodajemy ziemniaki, marchewkę, kalafior, bakłażana i listki laurowe. Podgrzewamy 5 minut cały czas mieszając. Następnie dokładamy jogurt z dodatkami, wodę i mleko kokosowe. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wrzucamy fasolkę. Jeśli używamy świeżej fasolki, gotujemy aż zmięknie. Przed podaniem posypujemy miętą.

Smacznego !

piątek, 20 maja 2011
Ciacho sezamowe

ciasto sezamowe

Kiedy natknęłam się na ten przepis i zobaczyłam w składzie tahinę, wiedziałam, że to musi być pyszne, ale rzeczywistość przerosła moje oczekiwania. To ciasto jest niesamowite.. Smakuje jak chałwa, którą uwielbiam ! Środek jest lekko klejący, a chrupiąca góra przypomina bezę, o smaku chałwy oczywiście ;) Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Przepis pochodzi ze strony bakingobsession.com. Lekko go zmodyfikowałam (podaję przepis już z wprowadzonymi przeze mnie zmianami).

Składniki:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka jasnego brązowego cukru
  • 2/3 szklanki tahiny (pasty sezamowej)
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki sezamu, lekko podprażonego i ostudzonego

Wykonanie:

Masło miksujemy z cukrem aż się dobrze połączą. Dodajemy tahinę, mieszamy. Następnie jajko, ekstrakt i sól. Kiedy wszystko się połączy, dodajemy mąkę, a na końcu rodzynki i sezam. Rozsmarowujemy ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180ºC do suchego patyczka.

Smacznego !

Pierogi z sosem jogurtowym

pierogi z sosem

Pyszne wnętrze z chrupiącą papryką i czosnkiem a do tego orzeźwiający sos jogurtowy z wyraźną nutą cytryny. Tych pierożków po prostu trzeba spróbować. Przy okazji uważam, że jest to jeden z lepszych przepisów na ciasto pierogowe. Polecam ! Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia turecka."

Składniki:

na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 jajko
  • sól
  • 3/4 szklanki letniej wody

na nadzienie:

  • 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 2 drobno posiekane dymki
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 300 g sera feta
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

na sos:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

ponadto: 2 łyżki masła i 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

Wykonanie:

Nadzienie: Ser rozcieramy widelcem i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Ciasto: ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko i kroimy je na mniejsze lub większe kwadraty, nakładamy nadzienie i formujemy. Gotujemy ok. 5 minut w dużej ilości osolonej wody.

Sos: masło rotapiamy, dodajemy paprykę i mieszamy. Jogurt mieszamy z sokiem cytrynowym i solą.

Gotowe pierogi serwujemy z sosem jogurtowym polane masłem z papryką.

Smacznego !

wtorek, 17 maja 2011
Szaszłyki z mielonej wołowiny

szaszłyki tureckie

Bardzo ciekawe połączenie mielonego mięsa ze świeżymi liśćmi mięty i skórką otartą z cytryny. Nie są to elementy dominujące, ale wyczuwalne, przez co nadają zwykłym szaszłykom oryginalnego smaku i aromatu. Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia turecka." 

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka liści mięty, drobno posiekanych
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie:

Wszystkie składniki poza oliwą mieszamy razem, następnie formujemy szaszłyki, które nadziewamy na drewniane szpadki. Smarujemy oliwą i pieczemy na grillu lub w piekarniku na najwyższej półce w wysokiej temperaturze. Kiedy góra się przypiecze, przewracamy na drugą stronę. 

Smacznego !

poniedziałek, 16 maja 2011
Lemon curd


lemon curd

Uwielbiam desery z mniej czy bardziej wyraźną nutą cytryny. Lemon curd swoją "cytrynowością" przebija jednak wszystko. To delikatny krem, którym możemy posmarować pieczywo, kruche ciasteczka, albo wcinać prosto ze słoika. O ile nie zjemy wszystkiego od razu, to przechowujemy go w lodówce od 7 do 10 dni. U nas znika zdecydowanie szybciej. 

P.S. Ostatnio przeprowadziliśmy eksperyment i okazało się, że z lemon curda można zrobić świetne lody. Wystarczy zamrozić po ostygnięciu.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 80ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 56 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny

Wykonanie:

W metalowej misce mieszamy trzepaczką jajka i cukier, dodajemy sok z cytryny, a następnie kładziemy miskę na garnek z niewielką ilością gotującej się na wolnym ogniu wody, tak aby dno miski jej nie dotykało. Gotujemy cały czas mieszając, aż wszystko zgęstnieje i przybierze konsystencję śmietany. Powinno to trwać około 10 minut. Zdejmujemy miskę z ognia, dodajemy pokrojone na drobne kawałki masło, mieszamy dopóki się nie rozpuści, dodajemy startą skórkę cytrynową i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie chcemy, żeby na powierzchni powstał kożuch, to możemy przykryć pojemnik z lemon curdem folią tak, żeby dotykała jego powierzchni.

Smacznego !

źródło

sobota, 14 maja 2011
Bhaji - racuchy cebulowe

bhaji 

Szybkie w wykonaniu i uzależniające. Kiedy spróbowaliśmy ich po raz pierwszy, jedliśmy je codziennie przez kilka kolejnych dni. Najlepsze na ciepło, zaraz po zdjęciu z patelni, ale jeśli jakimś cudem uchowają się do następnego dnia, to można podgrzać w mikrofali, albo zjeść nawet na zimno.

Składniki:

racuchy:

  • 130 g mąki
  • 2 jajka
  • 7 łyżek wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 średnie cebule

olej do smażenia

sos:

  • 1 puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz lub chilli
  • bazylia

Wykonanie:

Racuchy: Mąkę mieszmay z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodajemy jajka i wodę i mieszamy mikserem lub łyżką na gęste gładkie ciasto. Dodajemy pokrojoną na półplasterki cebulę, mieszamy. Nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Sos: Pomidory rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem lub chilli i bazylią.

Quiche cebulowo-serowa

quiche

Wielbiciele cebuli, sera i kruchego ciasta będą usatysfacjonowani. Smakuje nawet po wcześniejszym kontakcie z podłogą.. Dobra rada: uważajcie przy nakładaniu ;)

Składniki:

na spód:

  • 280 g mąki
  • 140 g zimnego masła
  • 4 łyżki zimnej wody

 na farsz:

  • 25 masła
  • 500 g małych cebul
  • 2 jajka
  • 280 ml śmietanki 36%
  • 140 g startego na grubych oczkach sera cheddar

Wykonanie:

Spód: mąkę i masło zagniatamy razem. Kiedy się połączą, dodajemy wodę, zagniatamy, formujemy kulę, rozwałkowujemy na koło o średnicy większej niż forma, której będziemy używać (ok. 25 cm) tak, aby ciasto przykryło dno i można nim było wylepić brzegi formy. Tak wylepioną formę wkładamy na 20 minut do lodówki.

W międzyczasie przygotowujemy cebulę: wszystkie cebule kroimy na pół, a następnie na plasterki. Roztapiamy masło i smażymy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając aż cebula uzyska złoty kolor. Zdejmujemy z ognia.

Formę ze spodem wyjmujemy z lodówki, ciasto na dnie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego obciążenie w postaci na przykład ziaren fasoli. Podpiekamy 20 minut w temperaturze 200ºC, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz: w misce rozbijamy jajka, stopniowo dodajemy do nich śmietankę, następnie cebulę i połowę startego sera. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na podpieczony spód wykładamy farsz, górę posypujemy resztą startego sera. Pieczemy ok. 25-30 minut do uzyskania złotego koloru. Po wyciągnięciu z piekarnika gotową quiche pozostawiamy w formie aż trochę ostygnie. Kroimy na trójkąty i smacznego !

 

 
1 , 2