agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
czwartek, 17 kwietnia 2014
Spaghetti z wegańskimi pulpetami
pulpety Jadłonomii
Zawsze uważałam, że wegetarianie mają bardziej urozmaiconą dietę od mięsożerców. Mój starszy brat jest wegetarianinem od bardzo długiego czasu a że w kuchni radzi sobie bardzo dobrze, to na własnym podniebieniu przekonywałam się jak pysznie można jeść wykluczając mięso. Kiedy jakiś czas temu dowiedziałam się, że brat poszedł o krok dalej i przeszedł na weganizm, to w pierwszej chwili pomyślałam sobie "O Boże, co on będzie teraz jadł?" ;) Kiedy nas ostatnio odwiedzał, postanowiłam przygotować kilka wegańskich smakołyków i szukając przepisu na hummus trafiłam na hummus idealny na stronie jadłonomia, która bardzo zasłużenie została blogiem roku :) Wypróbowałam już wiele wegańskich przepisów z tej strony i już nie zastanawiam się co też jada mój starszy brat ;) Na pewno jada pysznie, zdrowo i różnorodnie ! Oto jedna z propozycji obiadowych :) Przepis praktycznie bez zmian cytuję za jadłonomią.

Składniki:

pulpety:
  • 2 kostki tofu, każda po 180 g
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie (ja nie dodałam)
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • sól i czarny pieprz
sos:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • sól i czarny pieprz
  • oliwa z wytłoczyn oliwek do smażenia lub inny ulubiony olej

ponadto:

  • 400 g makaronu spaghetti
Wykonanie:
sos: Na dnie niedużego rondelka rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i chwilę smażymy do czasu, aż będzie złota i miękka. Dodajemy pomidory, następnie ocet balsamiczny, szczyptę soli, zioła i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek.
W czasie kiedy dusi się sos w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę na makaron, ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i zająć się przygotowujemy pulpety.
pulpety: Tofu kroimy w grubą kostkę i wrzucamy razem z pozostałymi składnikami do naczynia blendera. Miksujemy aż do rozdrobnienia, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odkładamy na bok.
Kiedy wszystkie pulpeciki są już gotowe, na dnie dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy pulpeciki na złoty kolor, co jakiś czas je obracając. Wystarczy smażyć je około 30 - 60 sekund z każdej strony. Usmażone pulpeciki odsączamy na papierowym ręczniku.

Do garnka, w którym gotowaliśmy makaron wlewamy zredukowany sos pomidorowy, doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Podgrzewając garnek na małym ogniu dodajemy ugotowany makaron spaghetti, dokładnie mieszamy go z sosem i na wierzch dodajemy pulpeciki, podgrzewamy jeszcze kilka minut do czasu, aż wszystko będzie gorące.

piątek, 14 lutego 2014
Pesto z rukoli - wegańskie i witariańskie

pesto z rukoli

Uwielbiamy pesto. Nie mamy niestety własnego ogródka, a kupowanie bazylii w większych ilościach nie jest zbyt ekonomiczne, wpadliśmy więc na pomysł, żeby zastąpić ją jakimś tańszym składnikiem. A ponieważ uwielbiamy również rukolę, wybór był prosty. Początkowo robiłam to pesto bardziej klasycznie, z serem i orzeszkami piniowymi, ale najpierw skończyły mi się piniole, zastąpiłam je więc tańszymi i w mojej ocenie smaczniejszymi nerkowcami. Później przygotowywałam wegańską wersję pesto dla brata i muszę przyznać, że nic na pominięciu sera nie straciło. Przy okazji zapomniałam podprażyć nerkowce, więc pesto się dodatkowo zwitarianizowało. Samo zdrowie ;) Podaję ilość składników, ale z reguły robię pesto "na oko".  Często przygotowuję taki słoiczek pesto w weekend i starcza na kilka szybkich obiadów w tygodniu. Polecam gorąco !

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • dwie garście nerkowców lub orzeszków piniowych
  • 100 ml oliwy
  • sól do smaku
  • kawałek pecorino (opcjonalnie)

Wykonanie:

Rukolę myjemy, odsączamy na durszlaku i miksujemy w blenderze razem z orzechami (można je wcześniej podprażyć, ale niekoniecznie), solą i startym serem, jeśli go używamy. Stopniowo dodajemy oliwę, miksujemy aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przekładamy pesto do czystego słoika, zalewamy oliwą i przechowujemy w lodówce. Nasze stało w lodówce ok. 3 dni i nic mu się nie stało.

Smacznego !

poniedziałek, 07 listopada 2011
Panierowany ser feta

smażona feta

Propozycja na szybki obiad. Trochę obawiałam się, że ser rozpłynie się w czasie smażenia, ale zachował kształt, a panierka wyszła chrupka. Bardzo polecam także jako przekąskę. Przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia serbska

Składniki:

  • 200 g sera feta1
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka twardego sera typu parmezan, startego
  • mąka do oprószenia fety
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Fetę kroimy na kawałki o szerokości ok. 2 cm, oprószamy mąką, zanurzamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.

Smacznego !

1 Użyłam twardej fety, takiej którą da się kroić. 

środa, 06 lipca 2011
Carbonara z wędzonym łososiem

carbonara łososiowaKolejny szybki obiad, chociaż Konrad proponuje zmianę kategorii na "szybkie kluchy". Ale co poradzić, makaron jest pyszny i jego przygotowanie rzeczywiście nie zabiera wiele czasu. Ten już w ogóle bije rekordy, bo sos bezproblemowo zdążymy zrobić w czasie kiedy makaron się gotuje. To taka wiariacja na temat carbonary, z łososiem zamiast boczku. Przepis pochodzi z tej strony. 

Składniki:

  • 200 g spaghetti
  • 1 łyżeczka masła
  • ząbek czosnku (albo i dwa ;)
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 100 g wędzonego łososia
  • szczypiorek

Wykonanie:

Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażamy na maśle zmiażdżony czosnek. Następnie lekko ubijamy jajka ze śmietanką, czosnkiem i połową parmezanu. Dodajemy kawałki łososia. 

Makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, mieszamy z sosem i posiekanym szczypiorkiem, przed podaniem posypujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego !

piątek, 01 lipca 2011
Makaron z cukinią, cytryną i oliwą

makaron z cukinią

Szybki obiad, tym razem z cukinią prosto z ogródka teściów ;) Szybki, ale bogaty w smaki. Lekko pikantny, mocno cytrynowy, ze sporą ilością pysznej oliwy, która jest tu niezbędnym składnikiem. Na pierwszy rzut oka i po pierwszym kęsie niepozorny, ale z każdym kolejnym ma się ochotę na więcej. Zainspirowany przepisem z tej strony.

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 400 g cukini startej na tarce (na łezkach)
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pokrojonego na plasterki czosnku
  • pół łyżeczki suszonej papryczki chilli, pokruszonej
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 liście posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki startego parmezanu + do posypania
  • skórka otarta z jednej małej cytryny i sok z niej wyciśnięty

Wykonanie:

Spaghetti gotujemy al dente. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni 100 ml oliwy, podsmażamy czosnek aż się zrumieni, dodajemy pokruszone chilli, po ok. minucie bazylię i zdejmujemy z ognia.

Do odsączonego makaronu dodajemy czosnek z chilii i bazylią (łącznie z oliwą), cukinię, parmezan, resztę oliwy, sok i skórkę z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy soli lub pieprzu. Na koniec posypujemy parmezanem i pietruszką. 

Smacznego !

niedziela, 26 czerwca 2011
Makaron z kurczakiem, brokułem i sosem musztardowym

makaron musztardowy

Propozycja na szybki obiad. Zwykły makaron możemy zastąpić zdrowszym pełnoziarnistym. Oryginalny przepis na tej stronie.

Składniki:

  • 350 g makaronu
  • 300 g brokułu podzielonego na różyczki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • sok wyciśnięty z jednej dużej pomarańczy
  • 25 g płatków migdałowych uprażonych na patelni

Wykonanie:

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. 2 minuty przed końcem dokładamy do tej samej wody brokuł. Odkładamy 3 łyżki wody z gotowania i odsączamy wszystko na sicie.

Kiedy makaron się gotuje na oliwie podsmażamy kurczaka pokrojonego na kawałki. Kiedy zmięknie, dokładamy musztardę wymieszaną z sokiem pomarańczowym i gotujemy razem ok. minuty, doprawiamy solą. Następnie mieszamy makaron z brokułem, wodą i kurczakiem w sosie. Na koniec dodajemy płatki migdałowe.

Smacznego !