agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wtorek, 08 lipca 2014
Caponata di melanzane, czyli bakłażan w sosie słodko-kwaśnym

melanzane

Postanowione. W październiku wracamy na Sycylię :) Zanim to nastąpi przypominamy sobie sycylijskie smaki. Taki na przykład misz-masz bakłażanowy w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem migdałów i rodzynek. Zapewniam, że wbrew pozorom wszystko tu do siebie pasuje :)

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 150 g sosu pomidorowego (użyłam ok. 1/2 litra)
  • 10 zielonych oliwek bez pestek (w przepisie są białe, ale nie mam pojęcia co to)
  • 2 łyżki kaparów (wyjątkowo nie lubię, zawsze pomijam)
  • 100 g uprażonych migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • mały pęczek bazylii
  • oliwa z oliwek
  • czerwony ocet winny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bakłażany kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. W kostkę kroimy również seler i marchewkę oraz cebulę. Podsmażamy cebulę. Kiedy zmięknie dodajemy seler i marchewkę. Smażymy chwilę, po czym dodajemy sos pomidorowy i liście bazylii i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy bakłażany, oliwki, rodzynki, migdały, miód i ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż wszystko się wymiesza.

Podajemy schłodzone, chociaż na ciepło też jest smaczne ;)

Smacznego !

źródło: William Dello Russo, The flavours of Sicily

poniedziałek, 16 grudnia 2013
Grissini

grissini

ENGLISH VERSION

Uwielbiam grissini ! Do niedawna te gotowe, ze sklepu, od niedawna natomiast zachwycam się tymi samodzielnie upieczonymi. Smakują inaczej, ale równie dobrze. Świetne jako przekąska, coś do pochrupania zdrowszego niż chipsy. Do tej pory wypróbowałam tylko wersję z sezamem, ale planuję eksperymentować z innymi dodatkami. Na pewno można użyć ziół, dodać do ciasta ser, myślałam też o suszonych pomidorach. Chrupiąco polecam !

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 60 g semoliny1
  • 5 g soli
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych lub kawałek świeżych (dodaję na oko, pewnie ok. 20 g)
  • 150 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oliwy
  • sezam

Wykonanie:

Wszystkie składniki, poza sezamem, mieszamy i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Dzielimy ciasto na 24 kawałki i rolujemy każdy w długi paluch. Ja najpierw roluję je przez chwilę w rękach, a następnie na desce. Na koniec obtaczamy w sezamie i pieczemy w 170°C przez ok. 30 minut. Wyciągamy grissini z piekarnika i smarujemy oliwą (używam pędzla silikonowego) i podpiekamy jeszcze ok. 5-7 minut. Studzimy i serwujemy z dipami lub same, są pyszne :)

Smacznego !

źródło

1 Ostatnio mi "wyszła", więc użyłam kaszy manny i też było ok. 

poniedziałek, 18 listopada 2013
Cantuccini - toskańskie biscotti

cantuccini

ENGLISH VERSION

W Toskanii jeszcze nie byliśmy, ale jest wysoko na naszej liście ;) Na razie zaczynamy od toskańskich ciasteczek cantuccini, które są przepyszne, ale też dość twarde, więc lepiej uważać na zęby ;) Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, ale sposób pieczenia jest dość oryginalny, ponieważ najpierw z ciasta formujemy rulon, który pieczemy w całości, a następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy przez chwilę i dopiero kroimy na plastry.  Stąd też włoska nazwa ciasteczek - biscotti, czyli "dwukrotnie pieczone".

Składniki:

  • 400 g migdałów
  • 500 g mąki
  • 250 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • mleko (w razie potrzeby)

Wykonanie:

Migdały prażymy w piekarniku albo na patelni, studzimy i kroimy na połówki. Mieszamy z resztą składników (poza mlekiem) i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy trochę mleka. Formujemy z ciasta 2 długie rulony (zgodnie z przepisem o szerokości 5 cm i wysokości 2,5 cm, ale nie trzymałam się sztywno tych rozmiarów) i pieczemy w 190°C przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i chwilę studzimy. Kiedy ciasto ostygnie na tyle, że będziemy mogli go dotknąć nie parząc się, kroimy rulony na niezbyt szerokie kawałki i pieczemy przez jeszcze ok. 5 minut aż się zezłocą. 

źródło

środa, 30 października 2013
Cannoli siciliani

cannoli siciliani

ENGLISH VERSION

Poza zapasem smakołyków, przywieźliśmy sobie z Sycylii książkę kucharską ze zdjęciami tak smakowitymi, że nawet gdybyśmy wcześniej tych delicji nie próbowali i nie wiedzieli jak są pyszne, to z pewnością skusilibyśmy się na przygotowanie wielu z nich. Pierwszy wypróbowany przepis to klasyka sycylijskich deserów, cannoli siciliani, czyli kruche rurki nadziewane serem ricotta, które kupić można w każdej sycylijskiej cukierni (przynajmniej w rejonie Trapani, który odwiedziliśmy). Przyznam się, że nie użyłam ricotty z sera owczego, o której mowa w przepisie, ale rurki wyszły równie dobre. Do pierwszej partii użyłam ricotty, którą najłatwiej u nas kupić, czyli w formie mazistej, ale nadzienie, choć smaczne, było zbyt rzadkie. Za drugim razem wykorzystałam serek typu włoskiego, który, niezależnie od nazwy, zarówno w smaku, jak i konsystencji bardziej przypomina mi ricottę. Tym razem nadzienie wyszło bardzo zwarte, bez problemu można było nadziać nim rurki. Najlepiej robić to bezpośrednio przed podaniem, bo pod wpływem kremu rurki miękną, ale szczerze, to nie wierzę, żeby komukolwiek poleżały na tyle długo ;) Gorąco polecam !

P.S. Do usmażenia rurek potrzebne będą "foremki", wokół których owija się ciasto. We Włoszech kupić można gotowe, ale nie trafiliśmy na takie, więc poradziliśmy sobie sami. Konrad pociął na kawałki drewniany trzonek od grabi kupiony w Leroy Merlin i takie "foremki" sprawdziły się doskonale ;)

Składniki:

ciasto:

  • 400 g semoliny
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 75 g miękkiego masła
  • 40 g cukru
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej do głębokiego smażenia

nadzienie:

  • 500 g ricotty z mleka owczego
  • 175 g cukru
  • 50 g kandyzowanych owoców (użyłam skórki pomarańczowej)
  • 50 g czekolady (pokrojonej na drobne kawałki)

posypka:

  • cukier puder, cynamon

Wykonanie:

ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy na elastyczne ciasto. Wałkujemy cienko i wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm (moje były większe, bo moje "foremki" były grubsze). Owijamy koła wokół "foremek" i smażymy na głębokim tłuszczu aż zrobią się złote. Odsączamy na papierowym ręczniku, studzimy.

nadzienie: Mieszamy wszystkie składniki i nadziewamy zimne rurki.

Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Smacznego !

źródło: William Dello Russo, The flavours of Sicily

poniedziałek, 24 czerwca 2013
Makaron z kurczakiem i szparagami

makaron z kurczakiem i szparagami

Wybraliśmy się w sobotę do Lidla po składniki do curry z krewetek, które też wkrótce zagości na blogu, ale już na wejściu przekonaliśmy się o sile marketingu ;) Zaopatrzyliśmy się w ulotkę z przepisem Pascala i od razu posłużyła nam ona jako kolejna lista zakupów. Wprawdzie wydaliśmy więcej niż planowaliśmy, ale warto było, tym bardziej, że szparagi chyba się już kończą. A, jeszcze uwaga co do ilości: wychodzi tego bardzo dużo, 4 osoby będą w stanie najeść się "po korek" ;) My zjedliśmy makaron w sobotę na kolację, w niedzielę na śniadanie i jeszcze trochę zostało. Przepis cytuję prosto ze strony Lidla:

Składniki:

  • 1 pęczek obranych zielonych szparagów
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 piersi kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na mniejsze części
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 500 g makaronu penne
  • 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
  • niewielka ilość masła 
  • niewielka ilość oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól

Wykonanie:

Szparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka. Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą (delikatne głowki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem. 

Do garnka z gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól. Gotujemy makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy. 

Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry.  Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem,  następnie smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski. 

Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do zredukowanego sosu dodajemy makaron i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy pieprzem i pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze.

Smacznego !

źródło

czwartek, 12 lipca 2012
Lasagne z cukinią

lazania cukiniowa

ENGLISH VERSION

Siatka cukinii przywieziona od teściów czeka na kolejne ciekawe pomysły. Na razie zajadamy się lazagną, pychota ! Oczywiście wieczorami, kiedy upały nie są już tak uciążliwe i da się włączyć piekarnik ;) Przy okazji pierwszy raz robiłam lasagnę i widzę w tym daniu duży potencjał ;) Już zastanawiam się nad innymi nadzieniami :) Na razie polecam cukinię !

Składniki: 

  • 9 płatów lasagni1
  • 1 cebula, posiekana
  • 700 g cukinii startej na łezkach
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • kilka łyżek oleju
  • 250 g ricotty
  • 50 g cheddara (użyłam ok. 80 g), startego
  • 350 g sosu pomidorowego (użyłam płynnego przecieru)
  • kilka gałązek tymianku (opcjonalnie)

Wykonanie:

Płaty lasagni gotujemy ok. 5 minut, schładzamy w misce zimnej wody i odsączamy na durszlaku spryskując oliwą, żeby płaty nie posklejały się ze sobą.

Cebulę podsmażamy na oleju przez ok. 3 minuty, dodajemy cukinię i czosnek. Kiedy cukinia zmięknie dodajemy 2/3 ricotty i cheddara, doprawiamy i mieszamy. Sos pomidorowy doprawiamy i podgrzewamy, dodajemy do niego listki tymianku.

W naczyniu żaroodpornym układamy cukinię, płaty lasagni, polewamy sosem, czynność powtarzamy. Na samą górę kładziemy resztę ricotty i cheddara. Zapiekamy w 220°C przez ok. 10 minut.

Smacznego !

1 Ja użyłam 8. Najlepiej przed gotowaniem przymierzyć ile mniej więcej płatów zmieści się w naczyniu, którego użyjemy. A potrzebne będą dwie warstwy.

źródło

piątek, 30 grudnia 2011
Cannelloni z ricottą

cannelloni z ricottą

ENGLISH VERSION

Przepis wyszperany w jednym z dodatków kulinarnych do Gazety Wyborczej wreszcie doczekał się realizacji. Po raz pierwszy robiłam cannelloni. Trochę obawiałam się nadziewania, ale nie jest to trudne, bardzo przydała się długa łyżeczka do deserów ;) Nadzienie z ricotty własnego wyrobu, gdyż ostatnio eksperymentujemy z serowarstwem i powstała ona z serwatki pozostałej przy produkcji sera korycińskiego. Odkryciem był dla mnie również biały pieprz, który jest wprawdzie pikantny, ale lekko i pozwala mi na delektowanie się smakiem potrawy ;) 

Składniki:

  • 8 rurek cannelloni
  • 300 g ricotty
  • 50 ml mleka
  • sól, biały pieprz
  • 50 ml śmietany
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 30 g mozarelli

Wykonanie:

Śmietanę mieszamy ze startym parmezanem, solą i pieprzem.

Cannelloni gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Ricottę mieszamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy rurki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem. Pieczemy w 160°C przez 10 minut, następnie odwracamy i pieczemy kolejne 10 minut, po czym posypujemy mozarellą i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut.

Smacznego !

wtorek, 13 września 2011
Risotto z łososiem

risotto z łososiem

Pierwszy raz robiłam risotto i wychodzi na to, że pierwszy raz je jadłam. Każde risotto jest z ryżem, ale nie każdy ryż to risotto ;) W każdym bądź razie jestem od teraz fanką risotto i na pewno będę robić je w wielu kombinacjach. Użyłam specjalnego ryżu do risotto, jego ziarenka są krótsze i bardziej pękate od zwykłego ryżu. Nie rozgotowały się na paćkę, ale jednocześnie otaczał je delikatny kremowy sos, jak dla mnie przepychota. No i do tego wędzony łosoś i rukola, które uwielbiam. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi stąd.

Składniki:

  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 g ryżu do risotto
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1,5 litra wrzącego bulionu warzywnego
  • 150 g łososia wędzonego
  • 85 g mascarpone
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • skórka otarta z jednej cytryny, ewentualnie sok z niej wyciśnięty
  • rukola

Wykonanie:

Cebulę podsmażamy na oliwie przez 5 minut, dodajemy ryż i czosnek, smażymy przez ok. 2 minuty po czym dodajemy pół litra bulionu. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie bulion. Dolewamy kolejne pół litra buliony, gotujemy do wchłonięcia mieszając od czasu do czasu, po czym wlewamy resztę bulionu i gotujemy aż ryż będzie miękki i kremowy. Zdejmujemy ryż z ognia, dodajemy mascarpone, skórkę cytrynową i łososia, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie smakujemy i ewentualnie dodajemy sok z cytryny. Serwujemy z rukolą.

Smacznego !

poniedziałek, 27 czerwca 2011
Pizza

pizza

Pizza to typowo włoskie danie choć przepis na to konkretnie ciasto zaczerpnęłam z kuchni indyjskiej, a dokładnie jest to przepis na chlebki naan :) I co ciekawe, pizza ta bardzo przypomina nam tę, którą zachwycaliśmy się we Włoszech. Z podanych proporcji wychodzą dwie pizze na cienkim cieście. Poza ciastem najważniejsze są pomidory, zioła i mozarella, resztę składników możemy dodawać w zależności od upodobań, ale nie są niezbędne.

Składniki:

na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 100 ml letniej wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta sody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego

ponadto:

  • 20 dag sera mozarella
  • szynka parmeńska (kilka plastrów)
  • pomidory z puszki lub świeże obrane ze skórki i zmiksowane w blenderze
  • bazylia, oregano

Wykonanie:

ciasto: Drożdże rozrabiamy z wodą. Mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą, oliwą i jogurtem. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 240°C. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Kładziemy na blaszce (1 pizzę na raz), smarujemy pomidorami, posypujemy ziołami, startym na tarce serem, na górę kładziemy szynkę i pieczemy ok. 7 - 10 minut aż brzegi się zrumienią.

Smacznego !

niedziela, 12 czerwca 2011
Pesto

pesto bazylia

Pesto to sos, którego głównym składnikiem jest bazylia. Oryginalnie robi się je z orzeszkami piniowymi, ale ja dodałam włoskie (są znacznie łatwiej dostępne i tańsze a pesto smakuje równie dobrze ;) Pesto można kupić gotowe, ale my polecamy przygotować je samodzielnie, w moździerzu. Jest pyszne, a poza tym możemy kombinować ze składnikami i dodać więcej tego, co lubimy ;)

Składniki:

  • pęczek bazylii (1 doniczka)
  • 1/3 ząbka czosnku
  • 3 orzechy włoskie podprażone na patelni
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek (ok. 50 ml)
  • 2 łyżki sera pecorino lub parmezanu drobno startego

Wykonanie:

Orzechy miażdżymy w moździerzu razem z solą, następnie miażdżymy liście bazylii i czosnek. Na końcu dodajemy ser i oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z makaronem, możemy dodatkowo posypać parmezanem. 

 pesto orzechy

Możemy zrobić również pesto orzechowe. Składniki jak wyżej, z tym że z pominięciem bazylii i z większą ilością orzechów (2-3 garście, już po obraniu).

Smacznego !