agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
środa, 08 czerwca 2011
Guacamole

guacamole

Smaczna przekąska, o ile ktoś tak jak my uwielbia awokado. Guacamole można jeść samo, ale świetnie komponuje się również z nachos. Można też wykorzystać pestki po awokado. Z dużym prawdopodobieństwem coś z nich wykiełkuje. Owocować oczywiście nie będą, ale sprawdzą się jako roślinka ozdobna. My mamy już całkiem sporą hodowlę ;) A przepis pochodzi z książki Podroże kulinarne. Kuchnia meksykańska.

Składniki:

  • 3 średnie dojrzałe awokado (500 g)
  • 1 mała drobno posiekana czerwona cebula (50 g)
  • 1 mały pomidor pozbawiony pestek, drobno posiekany (75 g)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/4 szklanki grubo posiekanych liści świeżej kolendry

Wykonanie:

Awokado rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy resztę składników i mieszamy. Serwujemy z nachos.

Smacznego !