agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
poniedziałek, 03 czerwca 2013
Tarta serowo-szparagowa

tarta serowo-szparagowa

ENGLISH VERSION

Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc trzeba korzystać póki są. Ponieważ świetnie smakują w towarzystwie sera część zjedliśmy z makaronem i sosem śmietanowo-serowym, a części użyliśmy do tej tarty, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Na pewno wpływ na to, że jest tak smaczna ma to, że ser dodaje się również do kruchego ciasta. Smakuje wyśmienicie ! Trochę zmodyfikowałam proporcje oryginalnego przepisu na ciasto, ponieważ użyłam okrągłej formy zamiast prostokątnej i podaję przepis już ze zmianami. Bardzo polecam !

Składniki:

ciasto:

  • 210 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g sera startego na łezkach1

nadzienie:

  • 5 jajek
  • 175 ml mleka
  • 100 g sera startego na łezkach2
  • 300 g zielonych szparagów

Wykonanie:

ciasto: Mąkę zagniatamy z posiekanym szerokim nożem masłem aż zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy starty ser i ok. 1 łyżki zimnej wody (w przepisie są 3, ja użyłam 1,5, więc najlepiej dodawać wodę stopniowo). Formujemy ciasto w kulę i wstawiamy na 5 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty (użyłam formy o średnicy 28 cm), przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wysypujemy obciążniki (używam ziaren fasoli). Pieczemy w 180°C przez 15 minut, po czym zdejmujemy obciążniki i folię i podpiekamy jeszcze ok. 5 minut. 

nadzienie: Jajka rozbijamy w misce, dodajemy mleko, możemy posolić do smaku.

Na podpieczony spód wysypujemy połowę startego sera, wykładamy na niego szparagi, zalewamy jajkami z mlekiem i posypujemy resztą sera. Pieczemy przez ok. 30-35 minut aż masa się zetnie.

Smacznego !

źródło

1 Najlepiej użyć sera typu parmezan, ja użyłam litewskiego Dziugasa, w którym przy okazji się zakochałam ;) Jest pyszny i dwa razy tańszy od parmezanu.

2 Użyłam takiego samego sera jak do ciasta na spód tarty.

poniedziałek, 11 marca 2013
Tarta lotaryńska (quiche lorraine)

lotaryńska

ENGLISH VERSION

Tarty i quiche (czymkolwiek się od siebie różnią) to jest to, co lubimy może nie najbardziej, ale na pewno bardzo bardzo :) Do tej pory niestety (a może właśnie stety) nie piekłam ich zbyt często z dwóch powodów: braku formy z wyciąganym dnem i nieodwzajemnionej miłości do ciasta kruchego, które częściej mi nie wychodziło niż się udawało. Ale to już przeszłość :))) Po długim czasie udaliśmy się wreszcie do Ikei, do której zawsze nam nie po drodze, kupiłam formę w normalnej cenie i znalazłam w końcu idealny przepis na ciasto kruche, który sprawdza się zawsze. Używam go od dawna, ale dopiero jakiś czas temu wpadłam na to, żeby wykorzystać to ciasto do tarty. Przepis na nie pochodzi ze strony white plate i towarzyszy kruchym pierożkom z fetą i ziemniakami, które przy okazji też gorąco polecam :) Może nie powinnam się przyznawać, ale mimo że quiche lorraine jest daniem kuchni francuskiej i w przepisie występuje ser gruyère, to mi zdecydowanie bardziej smakuje z brytyjskim cheddarem. Domyślam się co Francuzi sądzą o brytyjskiej kuchni, ale cóż, w tym przypadku angielska modyfikacja wychodzi francuskiemu daniu na dobre. Polecam, tym bardziej, że cheddar jest 3 razy tańszy od gruyère'a ;)

Składniki:

ciasto kruche:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko

nadzienie:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30-36%
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • 4 grube plastry boczku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 90 g sera1

Wykonanie:

ciasto kruche: Mąkę siekamy z masłem przy pomocy szerokiego noża. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy w kształt dysku, owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (moja ma 28 cm średnicy). Obcinamy wystające poza formę fragmenty ciasta. Ja takie resztki zamrażam do późniejszego wykorzystania. Dno gęsto nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową, wsypujemy na nią obciążniki (używam ziaren fasoli) i pieczemy w 190°C przez ok. 15 minut. Po tym czasie usuwamy folię z obciążnikami i pieczemy jeszcze ok. 5-10 minut. 

Kiedy spód się piecze przygotowujemy nadzienie: Plastry boczku smażymy na patelni z obu stron aż tłuszcz się wytopi a boczek stanie się chrupki. Odsączamy na papierowym ręczniku. Łamiemy na kawałki.

W misce roztrzepujemy razem jajka i obie śmietany. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy połowę startego na łezkach sera.

Boczek wykładamy na podpieczony spód, zalewamy jajkami i śmietaną, a górę posypujemy resztą sera. Pieczemy ok. 30 minut aż masa urośnie i zrumieni się. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na 15 minut.

źródło: Kuchnie świata, pod red. Ricka Rodgersa, wydawnictwo National Geographic

1 W oryginalnym przepisie ser gruyère, ja użyłam cheddara.

piątek, 24 lutego 2012
Tarta 3 sery

tarta serowa

Gdyby za pomocą internetu można było przesyłać smaki, to pewnie już byście się zabierali za zagniatanie ciasta do tej tarty :) Uwielbiam kruche ciasto (niestety bez wzajemności) i sery chyba wszelkiego rodzaju, a ta tarta łączy je ze sobą i podlana jest dodatkowo sosem z przepysznej śmietanki i jajek. Samo przygotowanie nie zabiera wiele czasu, o ile ciasto kruche nie sprawia Wam problemów. Mi sprawia :( Chociaż ostatnio pojawiło się światełko w tunelu i w końcu zaczęłam sobie radzić, to tym razem znowu moje kruche ciasto było kruche jeszcze przed upieczeniem i nijak nie dało się go wałkować. Chyba tym razem masło było za słabo schłodzone. Przy tarcie pomarańczowo - czekoladowej pisałam o problemach ze znalezieniem formy do tarty z odpinanym dnem. W końcu kupiłam silikonową, ale chyba jednak taka zwykła blaszana będzie najbardziej praktyczna przy wyjmowaniu z niej tarty. Dostałam cynk, że są takie dostępne w Ikea w bardzo przystępnej cenie, więc wkrótce trzeba będzie zorganizować tam wyprawę ;)

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

nadzienie:

  • 2 cebule, pokrojone na plasterki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 285 ml śmietanki 36%
  • 250 g sera1

Wykonanie:

Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki wymieszanej z solą i zagniatamy kruche ciasto, w razie potrzeby dodajemy trochę zimnej wody. Wstawiamy do lodówki na minimum 10 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto w kształt koła o średnicy większej od formy, której będziemy używać (nasza miała 24 cm). Dno i brzegi wysmarowanej masłem (jeśli używamy formy silikonowej, to nie trzeba jej smarować) formy wylepiamy ciastem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wysypujemy na nią obciążniki (np. ziarna fasoli). Pieczemy przez 15 minut w 200°C, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i folię i podpiekamy jeszcze ok. 10 minut aż ciasto się lekko zarumieni. 

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cebule podsmażamy na oleju aż zmiękną. Jajka rozbijamy ze śmietanką i doprawiamy. Sery kroimy w drobną kostkę lub kruszymy. Kiedy ciasto się podpiecze wykładamy na nie sery, następnie cebulę i wszystko zalewamy śmietanką wymieszaną z jajkami. Zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze 40 minut. Studzimy w formie.

Smacznego !

1 Ja użyłam po 1/3 sera brie, rokpol i mozarelli.

źródło

sobota, 14 maja 2011
Quiche cebulowo-serowa

quiche

Wielbiciele cebuli, sera i kruchego ciasta będą usatysfacjonowani. Smakuje nawet po wcześniejszym kontakcie z podłogą.. Dobra rada: uważajcie przy nakładaniu ;)

Składniki:

na spód:

  • 280 g mąki
  • 140 g zimnego masła
  • 4 łyżki zimnej wody

 na farsz:

  • 25 masła
  • 500 g małych cebul
  • 2 jajka
  • 280 ml śmietanki 36%
  • 140 g startego na grubych oczkach sera cheddar

Wykonanie:

Spód: mąkę i masło zagniatamy razem. Kiedy się połączą, dodajemy wodę, zagniatamy, formujemy kulę, rozwałkowujemy na koło o średnicy większej niż forma, której będziemy używać (ok. 25 cm) tak, aby ciasto przykryło dno i można nim było wylepić brzegi formy. Tak wylepioną formę wkładamy na 20 minut do lodówki.

W międzyczasie przygotowujemy cebulę: wszystkie cebule kroimy na pół, a następnie na plasterki. Roztapiamy masło i smażymy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając aż cebula uzyska złoty kolor. Zdejmujemy z ognia.

Formę ze spodem wyjmujemy z lodówki, ciasto na dnie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego obciążenie w postaci na przykład ziaren fasoli. Podpiekamy 20 minut w temperaturze 200ºC, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz: w misce rozbijamy jajka, stopniowo dodajemy do nich śmietankę, następnie cebulę i połowę startego sera. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na podpieczony spód wykładamy farsz, górę posypujemy resztą startego sera. Pieczemy ok. 25-30 minut do uzyskania złotego koloru. Po wyciągnięciu z piekarnika gotową quiche pozostawiamy w formie aż trochę ostygnie. Kroimy na trójkąty i smacznego !