agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
poniedziałek, 23 września 2013
Focaccia z cukinią i pomidorami

focaccia z cukininia i pomidorami

ENGLISH VERSION

Konrad nie był zachwycony tym daniem, ale mi podeszło wyjątkowo. Nie dość, że zdrowe, to jeszcze smaczne. Bardzo smakowało mi ciasto z mąki pełnoziarnistej, a pomidory i oliwki świetnie uzupełniały się z niezbyt charakterystyczną, ale ożywiającą focaccię kolorystycznie cukinią ;) Ten wypiek na pewno na stałe zagości w moim repertuarze :)

Składniki:

ciasto:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 jajko

wierzch:

  • 2 żółtka
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 cukinie pokrojone na plasterki1
  • 10 pomidorków koktajlowych albo niewielkich pomidorów pokrojonych na platerki
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek pokrojonych na plasterki

Wykonanie:

ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do mąki razem z solą, oliwą i jajkiem. Zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się, więc w razie potrzeby możemy dodać trochę więcej wody lub mąki. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 190°C.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam formy 25 x 36 cm, chociaż w oryginalnym przepisie ta porcja wystarcza na dwie blachy piekarnikowe, czyli sporo większe. Może to dlatego, że nie czekałam zbyt długo na wyrośnięcie ciasta i miałam go mniej ;) Wyrównujemy ciasto ręką dociskając. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut. 

Żółtka mieszamy z oliwą i smarujemy ciasto. Układamy na nim plastry cukinii i pomidorów, posypujemy oliwkami.

Pieczemy przez 30 minut.

Smacznego !

1 Mi wystarczyły dwie, pewnie dlatego, że ciasta też starczyło mi na jedną blachę ;)

źródło

środa, 31 lipca 2013
Chlebek z cukinii z czarnuszką

chlebek z czarnuszką

I znowu ogród rodziców Konrada obrodził dobrami wszelakimi. Czekamy na transport pomidorów, a póki co wykorzystujemy cukinię i kabaczki z poprzedniej dostawy ;) Dyniowate jak wiadomo wyrazistym smakiem nie grzeszą, ale dzięki temu można dodać je do wielu dań (i tych słonych, i tych wytrawnych) nadając im wilgotności i lekkości. Ten chlebek smakuje świetnie także ze względu na dodatek czarnuszki. Naprawdę, nie warto pomijać tego składnika !

Składniki:

  • 2,5 szklanki startej na łezkach cukinii (po odciśnięciu)
  • 1 łyżeczka soli (do posypania cukinii)
  • 6 szklanek mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka suszonych drożdży1
  • 1/2 szklanki sera typu parmezan startego na łezkach
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki letniej wody

dekoracja:

  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka czarnuszki2

Wykonanie:

Startą cukinię umieszczamy w durszlaku, posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na 15 minut aż puści sok. Odciskamy.

W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, ser i sezam. Dodajemy cukinię, mieszamy. Dodajemy wodę i oliwę, zagniatamy przez ok. 10 minut. Ciasto ma być miękkie, więc w razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Przykrywamy pod przykryciem na ok. godzinę. Dzielimy ciasto na 7 części, z każdej formujemy kulę i układamy w formie wysmarowanej masłem w kształt kwiatu.

Mieszamy oliwę z jogurtem i smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy sezamem i czarnuszką. Przykrywamy i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pieczemy przez 50 minut aż chlebek się zarumieni.

Smacznego !

źródło

1 Użyłam świeżych, tak na oko ok. 10 g.

2 Dałam więcej, bo oboje bardzo lubimy czarnuszkę :)

czwartek, 29 grudnia 2011
Keks z warzywami i serem

keks warzywny

ENGLISH VERSION

Na przepis ten trafiłam na stronie państwa Adamczewskich i już po przeczytaniu listy składników wiedziałam, że wkrótce go zrobię :) Na przeszkodzie stanęły Święta, podczas których jedzenia nie brakowało ;) Jednak po powrocie z domowych pieleszy i skonsumowaniu zawartości wszystkich słoików przyszła pora na powrót do kuchni. Na pierwszy ogień poszedł właśnie keks warzywny. Bardzo ciekawy wypiek, w zasadzie gotowa kanapka, wystarczy pokroić i można zjeść rano albo zabrać do pracy nie troszcząc się o to co na nią położyć ;)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 150 g fety
  • 8 łodyżek bazylii
  • 40 g drożdży
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • 6 łyżek mleka
  • 50 g pestek dyni
  • 60 g suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych na plasterki

Wykonanie:

Pomidorki kroimy na połowy, solimy i odstawiamy. Fetę kroimy w kostkę, bazylię siekamy, pomidory suszone odsączamy i kroimy na paski. Mąkę mieszamy w misce ze szczyptą soli i pokruszonymi drożdżami. Dodajemy jajka i miksujemy. Następnie cały czas mieszając dodajemy oliwę i mleko. Dodajemy pokrojoną fetę, bazylię, pomidory, połowę pestek dyni i mieszamy łyżką. Połowę ciasta wykładamy do formy1. Wykładamy na nie oliwki, przykrywamy drugą połową ciasta, wierzch posypujemy resztą pestek dyni. Pieczemy w 180°C przez ok. 40 minut. Podajemy na zimno.

Smacznego !

1 Użyłam małej keksówki silikonowej o wymiarach dolnych 20 x 8 cm, ale okazała się trochę za mała na tę ilość ciasta, więc z reszty upiekłam jeszcze 2 muffinki.

poniedziałek, 11 lipca 2011
Chleb czosnkowo - serowy

chleb czosnkowo-serowy

To nie do końca chleb, bardziej gotowa kanapka, tyle że na ciepło. Bo na ciepło smakuje najlepiej. To dobrze, bo chleb ten znika w tempie błyskawicznym zaraz po upieczeniu ;) Nawet jeśli nie odczuwamy zbytniego głodu, to unoszący się w całym domu zapach sera, czosnku i tymianku sprawia, że nie możemy doczekać się kiedy wreszcie chleb będzie można wyciągnąć z piekarnika i zjeść. Podana porcja starcza na dwie wygłodniałe osoby ;) Przepis pochodzi z tej strony. 

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej
  • 300 ml letniej wody
  • 14 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone (daję więcej)
  • 25 g miękkiego masła
  • 100 g sera cheddar
  • garść listków świeżego tymianku

Wykonanie:

Masło mieszamy z czosnkiem. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach.

W dużej misce mieszamy mąkę z solą. W mniejszej mieszamy wodę, drożdże, miód i oliwę. Dodajemy do mąki i zagniatamy sprężyste ciasto, dosypując ewentualnie jeszcze trochę mąki. Wykładamy na formę (wymiary 25 x 30 cm) wysmarowaną tłuszczem.

Ciasto smarujemy masłem z czosnkiem, posypujemy serem i tymiankiem. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 40 minut. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy przez ok. 10 minut i podajemy. 

Smacznego ! 

środa, 22 czerwca 2011
Chleb cebulowy

chleb cebulowy

Staram się nie kupować chleba i piec go samodzielnie a kolejne doniesienia na temat jakości sklepowego pieczywa utwierdzają mnie w tym postanowieniu. Póki co piekę chleby na drożdżach, ale mam nadzieję, że wkrótce rozpocznę przygodę z zakwasem. Na razie proponuję przepis na aromatyczny chleb cebulowy. Przepis, z drobnymi modyfikacjami, pochodzi z tej strony.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • pęczek dymki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 25 drożdży
  • 250 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Cebulę i dymki (bez szczypioru) kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na oliwie na średnim ogniu, następnie zmniejszamy ogień i smażymy aż cebula przybierze złocistobrązowy kolor. Solimy i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce mieszamy mąki z połową łyżeczki soli. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, mieszamy z mąką, dodajemy cebulę i posiekany szczypiorek i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki lub wody. Ciasto powinno bez problemu odchodzić od brzegów naczynia i dać się uformować, chociaż może być trochę klejące. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240°C przez ok. 30 minut. Następnie wyciągamy chleb z piekarnika i studzimy.

Smacznego !

piątek, 13 maja 2011
Chleb ziołowy z oliwkami

chleb z oliwkami

Wypróbowałam już kilka przepisów na chleb, ale ten będzie chyba moim ulubionym. Przynajmniej do czasu natrafienia na kolejny ideał ;) Ogólnie przepis nie jest skomplikowany, ciasto wyrabia się tylko raz, więc polecam przepis niecierpliwcom. Przepis znalazłam w gazetce reklamowej jednego z marketów. Zmniejszyłam o ponad połowę ilość oliwek, bo wydawało mi się, że nie połączą się dobrze z ciastem jeśli będzie ich za dużo. Poza tym ilość, którą wykorzystałam wydaje mi się idealna, jeśli wypiek ma pozostać chlebem z dodatkiem oliwek, a nie mieszanką oliwek połączonych ciastem. Z wrodzonej niecierpliwości skróciłam też czas jego wyrastania, łącznie o jakieś 45 minut (podany przepis uwzględnia już wprowadzone przeze mnie modyfikacje). Być może gdyby chlebek rósł dłużej byłby jeszcze lepszy, ale ciężko mi to sobie wyobrazić. Na razie zajadaliśmy się nim na ciepło bez żadnych dodatków. Ma na tyle wyrazisty smak, że można potraktować go jako osobne danie. 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 100 ml oliwy
  • 100 g oliwek zielonych i czarnych (pół na pół)
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą, wkruszamy drożdże, stopniowo dodajemy wodę i oliwę i zaganiatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Na koniec dodajemy przekrojone wzdłuż oliwki i zioła i ponownie zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Dzielimy ciasto na 2 części, z każdej formujemy okrągły bądź owalny bochenek i kładziemy na blaszce do pieczenia. Przykrywamy ściereczką. Nagrzewamy piekarnik do 220ºC. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika spryskujemy chleb wodą i pieczemy 25-30 minut aż chleb będzie złocisty. Po upieczeniu można zostawić chleb w wyłączonym piekarniku.