agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
poniedziałek, 07 stycznia 2013
Ciecierzyca w pikantnym sosie pomidorowym

ciecierzyca pikantna

ENGLISH VERSION

To danie zrobimy przy bardzo małym nakładzie pracy. O ile nie zapomnimy dzień wcześniej namoczyć ciecierzycy ;) Przez większość czasu dusi się samo, a krojenie kilku składników to dosłownie chwila. Mimo że potrawa jest bezmięsna, to jest dość sycąca, nawet Konrad to przyznał ;) Mimo że jest to ciecierzyca w pikantnym sosie, to ja porcję dla siebie odłożyłam przed dodaniem zabójczej papryczki ;)

Składniki:

  • 450 g ciecierzycy namoczonej na noc
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 drobno posiekana średnia cebula
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana czerwona papryczka chilli (użyliśmy suszonej)
  • 115 g drobno posiekanej marchewki (starłam na łezkach)
  • sól i pieprz
  • 300 ml bulionu z kurczaka lub wywaru z warzyw
  • 400 g posiekanych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry (użyliśmy pietruszki)

Wykonanie:

Ciecierzycę osączamy, wsypujemy do dużego garnka, zalewamy świeżą, zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut aż ciecierzyca zmięknie, ale wciąż będzie jędrna.

Oliwę rozgrzewamy w dużym rondlu o grubym dnie, wrzucamy cebulkę, marchewkę, czosnek i papryczkę chilli. My użyliśmy suszonej papryczki i dodaliśmy ją na samym końcu. Od czasu do czasu mieszając podsmażamy warzywa przez 5 minut, następnie doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy bulion, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodajemy ciecierzycę, pomidory razem z zalewą, przecier i listek laurowy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy kolendrę. Przepis mówi o serwowaniu z ryżem, ale jak dla nas ciecierzyca jest na tyle konkretna, że jemy ją jako samodzielne danie.

źródło: Smaki Turcji, wydawnictwo Parragon

czwartek, 20 grudnia 2012
Kebab Adana

Adana

ENGLISH VERSION

Od powrotu z Turcji Konrad planował zrobić samodzielnie kebab Adana i wreszcie wprowadził słowa w czyn. I muszę powiedzieć, że o ile w Turcji jakoś się kebabami nie zachwycałam i z reguły delektowałam się wegetariańskimi smakołykami, o tyle kebab Konrada wcinałam ze smakiem ;) Mięsko jest miękkie, fajnie doprawione a papryka i jogurtowy sos świetnie dopełniają jego smak. Na razie robimy kebaby w piekarniku, ale w sezonie na pewno spróbujemy z tradycyjnym grillem, już nie możemy się doczekać :)

Składniki:

  • 800 g mielonej jagnięciny
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżka oleju
  • papryki świeże

sos:

  • 300 g jogurtu
  • pieprz kajeński
  • sól

Wykonanie:

Bułki namaczamy w ciepłej wodzie. Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym maśle. Bułki odciskamy, dodajemy mięso, cebulę, jajka, kumin, pietruszkę, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie wyrabiamy. Jeśli masa jest za miękka, dodajemy bułkę tartą.

Wilgotnymi rękami formujemy z masy 8 podłużnych kiełbasek i nakładamy je na szpadki. Smarujemy olejem i grillujemy ze wszystkich stron w wysokiej temperaturze. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i również grillujemy.

Szaszłyki podajemy z papryką i sosem jogurtowym.

Smacznego !

źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.



piątek, 03 sierpnia 2012
Gözleme

gozleme

ENGLISH VERSION

Od jakiegoś czasu mieliśmy ochotę na jakieś tureckie danie. Gözleme miałam na liście przepisów do wypróbowania od dłuższego czasu, ale kilka dni temu trafiłam na przepis, któremu towarzyszyły takie zachwyty nad tym daniem, że od razu ruszyłam na poszukiwanie szpinaku :) No i jemy sobie gözleme codziennie od trzech dni i dopiero wczoraj udało nam się je uwiecznić przed pochłonięciem całości. Pychota ! A do tego niewiele prostych składników i proste w wykonaniu, tylko polecać :)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • kilka garści szpinaku
  • szklanka fety
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zagniatamy z jogurtem. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki, żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się zza bardzo do rąk. Przykrywamy zagniecione ciasto folią i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą rozwałkowujemy bardzo cienko. Na połowie układamy podarte liście szpinaku i kawałki fety. Staram się, żeby nadzienia było jak najwięcej, ale tyle, żeby dało się wszystko zalepić. Składamy ciasto na pół i zalepiamy jak pieróg. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor. Nożem do pizzy kroimy na paseczki.

Smacznego !

źródło

środa, 25 kwietnia 2012
Mięsne chlebki po turecku

pide

ENGLISH VERSION

Bardzo lubimy drożdżowe wypieki z dodatkami: włoską pizzę, gruzińskie chaczapuri czy tureckie pide. Ja wolę te serowe, Konrad mięsne, ale w tym przypadku jest też w nadzieniu sporo warzyw, a pieczoną paprykę wprost uwielbiam. Dodatkowo zrobiłam do tego dania sos czosnkowy, pasuje świetnie !

Składniki:

ciasto:

  • 450 g mąki1
  • 20 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki jogurtu

nadzienie:

  • 1/2 czerwonej papryki bez gniazda nasiennego, pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę
  • pęczek tymianku, grubo posiekany2
  • pęczek dymki pokrojonej w kostkę
  • 250 g mięsa mielonej baraniny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody, dodajemy sól, olej, jogurt i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C.

Smacznego !

źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.

1 Najlepiej dodawać mąkę stopniowo i w zależności od tego jakie będzie wychodzić ciasto dodać jej trochę mniej (lub więcej). Ja osobiście wolę nawet jeśli ciasto jest trochę klejące i przy wałkowaniu podsypać je mąką niż kiedy wychodzi za twarde.

2 Użyłam suszonego, świeży dopiero dorasta na parapecie :)

poniedziałek, 16 kwietnia 2012
Jagnięcina z musem bakłażanowym

 jagnięcina z musem

ENGLISH VERSION

Witamy po kilkudniowej przerwie. Ostatnio nic nie gotowaliśmy, gdyż jako słoikowcy żywiliśmy się tym, w co zaopatrzyły nas po świętach nasze mamy. Jednak zawartość nawet największego słoika kiedyś się kończy i trzeba było wrócić do garów ;) Na pierwszy ogień poszło danie, o którym Konrad myślał już od jakiegoś czasu - jagnięcina z musem bakłażanowym. Wyszło mu to całkiem nieźle, nie powiem. Mięso po tak długim czasie duszenia było smaczne i mięciutkie. A te sosy?! Jeden intensywnie pomidorowy, drugi łagodnie bakłażanowo-mleczny... Świetne połączenie, jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam. Polecamy !

Składniki:

  • 3-4 bakłażany (ok. 700-800 g)
  • 80 g masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 500 g jagnięciny bez kości pokrojonej w kostkę
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • 100 g twardego żółtego sera, startego

 Wykonanie:

Bakłażany myjemy i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.

Połowę masła rozpuszczamy w garnku i podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do cebuli i podsmażamy ze wszystkich stron aż się zrumieni. Dodajemy pomidory z puszki razem z sosem, przecier pomidorowy, wodę, cukier, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i dusimy mięso ok. 50 minut bez przykrycia aż sos zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie dolewamy trochę wody.

Upieczony bakłażany kroimy na pół i wydrążamy miąższ. Dodajemy do niego sok z cytryny i miksujemy w blenderze na gładką masę.

W garnku rozpuszczamy resztę masła, dodajemy mąkę i mieszając podsmażamy aż się zrumieni. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy tak, żeby nie powstały grudki. Gotujemy przez około minutę, po czym dodajemy starty ser i puree z bakłażana. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. My jeszcze raz zmiksowaliśmy w blenderze. Odstawiamy na 10 minut.

Masę bakłażanową nakładamy na talerze razem z jagnięciną w sosie pomidorowym i serwujemy.

Smacznego !


źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka



piątek, 25 listopada 2011
Faszerowane liście winorośli z cytryną

dolmy

Kolejna propozycja z kuchni tureckiej choć mamy nadzieję spotkać się z tym daniem również w Bułgarii, do której niedługo się wybieramy. To znaczy Konrad ma większą nadzieję, bo jego to danie bardziej zachwyciło. Jak dla mnie farsz był ok, ale liście winogron jakoś nie przemówiły do moich kubków smakowych, wolę kapustę ;) Konrad ma zupełnie odmienne zdanie, to również on wykazał się kunsztem w zawijaniu, mi nie starczyłoby cierpliwości :) Przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.

Składniki:

  • 500 g liści winorośli
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2 pomidory
  • 150 g ryżu
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • sok z jednej cytryny
  • plasterki cytryny

Wykonanie:

Liście blanszujemy w osolonym wrzątku. Studzimy, odkrawamy ogonki. Pomidory miksujemy. Ryż płuczemy i odsączamy.

Cebulę podsmażamy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy przecier pomidorowy, ryż, orzeszki i rodzynki. Wszystko zasmażamy. Dodajemy zmiksowane pomidory i zalewamy jedną szklanką wody. Przyprawiamy cynamonem, zielem angielskim, papryką, pieprzem i solą. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie wodę. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy.

Rozkładamy liście winorośli, nakładamy farsz i zawijamy. Na plasterkach cytryny ułożonych na dnie garnka rozkładamy roladki, zalewamy 2 szklankami wody i skrapiamy resztą oliwy. Przyciskamy obróconym do góry dnem talerzem i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Podajemy po wystudzeniu.

Smacznego !

środa, 16 listopada 2011
Pilaw z bulgurem i brokułem

pilaw z bulgurem i brokułem

Przygotowując to danie zabrałam się jednocześnie za robienie deseru, na który przepis być może pojawi się wkrótce na blogu, ale doszłam też do wniosku, że robienia dwóch dań na raz nie opanowałam jeszcze idealnie ;) Żadne z nich nie było skomplikowane co nie zmienia faktu, że po ich wykonaniu kuchnia była w stanie nadającym się jedynie do sprzątania. Ale warto było :) Bardzo lubię bulgur, zarówno ze względu na smak jak i to, że bardzo szybko mięknie i nie trzeba go długo gotować. Pod tym względem przypomina kuskus. Do tego dania powinnam użyć raczej grubego bulguru, jak w oryginalnym przepisie, ale niestety udało mi się kupić tylko drobny. Myślę jednak, że różnica nie jest znacząca, bardzo polecam :)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 szklanka ugotowanych różyczek brokułu
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 szklanka bulionu
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chilli

Wykonanie:

Bulgur myjemy w gorącej wodzie, osączamy. Masło topimy na patelni lub w garnku z grubym dnem, dodajemy oliwę, podgrzewamy i podsmażamy cebulę aż zacznie nabierać złotawego koloru. Dodajemy bulgur i podsmażamy cały czas mieszając przez ok. 5 minut. Dodajemy wodę i bulion, przecier i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem aż bulgur wchłonie wodę. Powinno to zająć kilka minut. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej brokuł i mieszamy z kaszą.

Smacznego !

wtorek, 05 lipca 2011
Pilaw z kurczaka z pomidorami, papryką i bakaliami

pilaw

Jeśli o mnie chodzi, to danie jest dość pikantne chociaż tradycyjnie mamy tu z Konradem różne zdania ;) Nie ukrywam, że często dodaję mniej ostrych przypraw niż przewiduje przepis, ale w tym przypadku Konrad był tak przekonujący, że dodałam ich nawet więcej. Nie zaszkodziło to pilawowi dzięki ciekawemu dodatkowi w postaci jogurtu naturalnego z kuminem, który łagodzi pikantne smaki. Interesującego smaku dodają mu też rodzynki. Ogólnie kolejne danie warte wypróbowania. Na naszym stole z pewnością zagości jeszcze nie raz. 

Składniki:

  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 pęczek dymki
  • 1 żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 1 suszony strąk chilli
  • mielony szafran
  • 1/2 szklanki wywaru drobiowego
  • 40 g rodzynek
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 40 g orzeszków piniowych
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 200 g jogurtu
  • 1 łyżeczka kuminu dodatkowo

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, dymkę na talarki, paprykę w krążki. Czosnek drobno siekamy. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka, pokrojoną paprykę, cebulę i czosnek. Smażymy ok. 4 minut na dużym ogniu cały czas mieszając.

Rozkruszamy strąk chilli. Szafran rozrabiamy w wywarze drobiowym i wlewamy do mięsa. Kiedy wywar zacznie się gotować, dodajemy 2 szklanki wody, rozkruszony strąk chilli, rodzynki, ryż, orzeszki piniowe i pomidory. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i mielonym kuminem. Gotujemy ok. 25 minut pod przykryciem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Jogurt mieszamy z dodatkowym kuminem i podajemy do pilawu posypanego natką pietruszki.

Smacznego !

wtorek, 28 czerwca 2011
Nadziewane papryki

papryki nadziewane

Od jakiegoś czasu "chodziły za nami" faszerowane papryki. Długo jednak nie mogłam się zdecydować na ich przygotowanie, bo wmówiłam sobie, że jest to pracochłonne. W końcu jednak pojawiły się na naszym stole. I będą pojawiać się częściej. Nie dość, że są pyszne i świetnie pachną, to jeszcze ich wykonanie wcale nie zabiera wiele czasu. Poza tym nie piecze się ich w piekarniku, ale dusi w garnku z dodatkiem oliwy i niewielkiej ilości wody. Przepis zaczerpnięty z książki Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.

Składniki:

  • 6 średnich papryk lub 8 małych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 cebule starte na tarce
  • 80 ml oliwy
  • 150 g ryżu
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków piniowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  •  pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanych listków mięty
  • 2 pomidory pokrojone na plasterki

Wykonanie:

Z papryk odcinamy końce w kształcie pokrywki, usuwamy gniazda nasienne. Rodzynki moczymy przez 20 minut w gorącej wodzie.

W garnku rozgrzewamy połowę oliwy, podsmażamy cebulę, dodajemy do niej ryż, rodzynki, orzeszki piniowe, cynamon, sól pieprz, pietruszkę i miętę, wszystko razem podsmażamy mieszając. Następnie dolewamy szklankę wody i trzymamy pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryż wchłonie wodę.

Farszem napełniamy papryki, na wierzchu każdej kładziemy plasterek pomidora. Układamy papryki w garnku, wlewamy do niego resztę oliwy, szklankę wody, solimy i gotujemy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Studzimy i podajemy na zimno.

Smacznego !

sobota, 04 czerwca 2011
Kuleczki z czarnuszką

kuleczki z czarnuszką

Bardzo polecam ten przepis, bo kuleczki są przepyszne, a nie są zbyt pracochłonne. Ciasto jest bardzo "przyjemne" w obróbce, więc często nawet nie wałkuję go, ale rozciągam w rękach podczas lepienia kuleczek. W przepisie występuje ser owczy, ale równie dobrze smakować będą z fetą czy na przykład z serem pleśniowym. Pamiętać tylko trzeba, żeby je dokładnie zalepić, bo niektóre rodzaje sera mogą wypływać ze środka w czasie pieczenia. No i nie można zapomnieć o czarnuszce, która bardzo ładnie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Najlepsze są na ciepło, zaraz po upieczeniu. Przepis pochodzi z książki Podroże kulinarne. Kuchnia turecka.

Składniki:

ciasto:

  • 150 g jogurtu
  • 80 ml oleju
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 350 g mąki

nadzienie:

  • 200 g sera owczego
  • kilka łyżek mleka

ponadto:

  • 2 żółtka do posmarowania
  • nasiona czarnuszki

Wykonanie:

ciasto: Jogurt mieszamy z olejem, białkami i odrobiną soli. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do mieszaniny jogurtowej i wyrabiamy ciasto.

nadzienie: Ser kruszymy, jeśli jest zbyt suchy, dodajemy mleka.

Z ciasta formujemy kulki wielkości ok. 5 cm. Rozwałkowujemy, nakładamy nadzienie, zalepiamy dokładnie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem, posypujemy nasionami czarnuszki, pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż kuleczki się zrumienią.

Smacznego !

 
1 , 2