agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wtorek, 18 września 2012
Faszerowane bakłażany

faszerowane bakłażany

ENGLISH VERSION

Po pierożkach z bakłażanowym nadzieniem przyszła pora na kolejną pozycję z Bałkańskich zapisków kuchennych, również z bakłażanam w roli głównej. Jak widać jest to warzywo bardzo uniwersalne i można przyrządzić je na wiele sposobów. Ja osobiście wolę pierożki, ale czasem trzeba podkarmić męża jakimś mięsnym daniem, żeby nie zmarniał i na takie okazje polecam właśnie faszerowane mięsem bakłażany ;)

Składniki:

  • 4 dojrzałe bakłażany
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 filiżanki ryżu
  • 4 dojrzałe pomidory (obrane i pokrojone)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 filiżanka bulionu
  • sól, pieprz

sos beszamelowy:

  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 filiżanka mleka
  • 1 żółtko
  • gałka muszkatołowa
  • sól

ponadto:

  • 1/2 filiżanki startego sera typu parmezan

Wykonanie:

Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ i kroimy go drobno. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i sprasowany czosnek, a następnie mięso aż się zrumieni. Dodajemy miąższ bakłażana, następnie pomidory, bulion. Kiedy wszystko się zagotuje dodajemy opłukany ryż i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia aż ryż zmięknie. Na koniec przyprawiamy i dodajemy posiekaną pietruszkę. 


sos: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i cały czas intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy z ognia, stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Stawiamy rondelek z powrotem na ogniu, podgrzewamy mieszając aż sos zgęstnieje, po czym odstawiamy do przestudzenia. Kiedy sos trochę ostygnie dodajemy roztrzepane żółtko i gałkę muszkatołową i mieszamy dokładnie. 


Połówki bakłażanów nadziewamy farszem mięsnym, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku (u mnie 160 C) przez ok. 30 minut.

 

Smacznego !

 

źródło: Bałkańskie zapiski kuchenne. Książka II. Kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowiadaniach.

 

poniedziałek, 10 września 2012
Pierożki z bakłażanami

pierożki z bakłażanami

ENGLISH VERSION

Obiad w niedzielę jedliśmy na kolację, a to dlatego, że wyjątkowo dużo czasu spędziliśmy na zastanawianiu się co by tutaj zjeść. Z pomocą przyszły Bałkańskie zapiski kuchenne (część dotycząca kuchni Grecji Północnej) i przepis na pierożki z bakłażanami. Okazuje się, że jest to danie inspirowane kuchnią Żydów sefardyjskich. Skąd Żydzi sefardyjscy w Grecji Północnej ? Okazuje się, że przez długi czas Saloniki nazywano Matką Izraela, gdyż od IV w. p.n.e. do połowy XX w. mieszkała i rozwijała się tam imponująca populacja żydowska. W XVI w. Saloniki stały się żydowską (przeważnie sefardyjską) metropolią, co nie mogło nie pozostawić piętna również na macedońskiej kuchni. A „w kuchni Żydów sefardyjskich bakłażan odgrywa pierwszorzędną rolę. „Kiepska” jest ta żona, która właśnie w okresie zbioru bakłażanów zapyta męża „co dziś ugotować?” Przecież wiadomo, że potrawę z bakłażana.” ;) Na usprawiedliwienie mam tylko to, że bakłażan nie jest warzywem masowo w Polsce uprawianym ;) Ale zapamiętam sobie te pierożki, bo są bardzo smaczne, a przy zagniataniu ciasta praktycznie nie trzeba brudzić sobie rąk :)

Składniki:

ciasto:

  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 4 szklanki mąki
  • 100 g jogurtu

farsz:

  • 2 dojrzałe bakłażany
  • 400 g sera feta
  • łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

ponadto:

  • żółtko
  • sezam

Wykonanie:

ciasto: Olej i wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie cały czas mieszając dodajemy mąkę, a na koniec jogurt. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

farsz: Bakłażany opiekamy, po czym wstawiamy do miski z zimną wodą na ok. 15 minut. Następnie obieramy je ze skórki (my przekroiliśmy na pół i wydrążyliśmy łyżką) i rozgniatamy miąższ widelcem lub miksujemy w blenderze. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy pokruszoną fetę, jajka, oliwę, doprawiamy pieprzem i solą (my sól pominęliśmy ze względu na wystarczająco słoną fetę).

lepienie pierożków: Na tym etapie dodałam jeszcze ok. szklanki mąki do ciasta, bo wprawdzie nie było klejące, ale było bardzo miękkie i niezbyt wygodnie się ja wałkowało. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki, a następnie rozwałkowujemy je w koła, na które nakładamy farsz i zalepiamy w formę pierożków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezame. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku ( u mnie 180° C) aż się zrumienią.

Smacznego !

źródło: Bałkańskie zapiski kuchenne. Książka II. Kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowieściach.