agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
poniedziałek, 26 marca 2012
Szaszłyki z wołowiny w pieczonym bakłażanie

szaszłyki w bakłażanie

ENGLISH VERSION

Na pewno najlepiej smakowałyby z grilla, ale piekarnik też daje radę. Każdy składnik jest tu na swoim miejscu. Pieczona papryka świetnie pasuje do mięsa. Suszona śliwka jak się przekonaliśmy, też. Jogurtowy sos czosnkowy jest pyszny sam w sobie i świetnie komponuje się z tym mięsnym daniem, przepychota :)

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 6 suszonych śliwek
  • 6 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka kminku
  • 1 bakłażan
  • mąka do oprószenia mięsa
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz, świeżo zmielony
  • bukiet sałat

sos jogurtowy:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • natka pietruszki, drobno posiekana
  • sól
  • pieprz, świeżo zmielony

Wykonanie:

sos jogurtowy: Jogurt mieszamy z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso łączymy z cebulą, kminkiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 6 części, formujemy kulki i obtaczamy w mące. Śliwki zawijamy pojedynczo w plasterki boczku. Na drewniane szpadki nadziewamy na przemian kawałki papryki, kulki mięsa i śliwki zawinięte w boczek. Podsmażamy szaszłyki na złoty kolor a następnie pieczemy ok. 10 minut we piekarniku nagrzanym do 180°C. 

Bakłażan przekrawamy wzdłuż na pół, delikatnie nacinamy miąższ, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C na złoty kolor. Usuwamy miąższ z bakłażana, tak powstałą łódkę kładziemy na talerzu udekorowanym sałatami, w miejsce miąższu nakładamy sos jogurtowy, kładziemy szaszłyk i jemy ze smakiem :)

Smacznego !

źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia serbska.

poniedziałek, 12 marca 2012
Papryki nadziewane mięsem

faszerowane serbskie papryki

ENGLISH VERSION

Dość szybkie do przygotowania i bardzo smaczne danie. Mięsożercom polecam dodanie większej ilości mięsa i mniejszej ryżu, ale jak dla mnie proporcje idealne. I ta pieczona papryka, pychota :)

Składniki:

  • 4 papryki
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1,5 szklanki ryżu (390 g ugotowanego)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:

Z papryk usuwamy górną część i czyścimy środek z nasion.

Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie do zeszklenia, dodajemy mięso i smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Usmażone mięso łączymy z ugotowanym ryżem i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką.

Papryki napełniamy farszem i pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Smacznego !

źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia serbska.

środa, 07 marca 2012
Kolorowa sałatka z warzywami

kolorowa sałatka z warzywami

ENGLISH VERSION

Generalnie sałatka jest bardzo szybka do wykonania. Mnie opóźniała jedynie chwilowa ślepota, której często ulegam krojąc cebulę. Poza tym przygotowanie idzie raz dwa i jak to w przypadku sałatek nie ma tu czego popsuć :) Mi sałatka smakuje tym bardziej, że jest w niej czosnkowy sos, a czosnek uwielbiam :) Polecam użycie sałaty lodowej, którą można z przyjemnością schrupać po uporaniu się z sałatką.

Składniki:

  • 400 g makaronu rigatoni
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • 5 łyżek czarnych oliwek bez pestek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1,5 szklanki (350ml jogurtu naturalnego)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa
  • liście sałaty

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pomidorki kroimy na pół, oliwki i cebulę w plasterki.

Do jogurtu wyciskamy czosnek, dodajemy łyżkę oliwy, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Odsączony makaron wsypujemy do dużej miski, mieszamy z dwiema łyżkami oliwy, pomidorkami, cebulą i oliwkami, doprawiamy.

Liście sałaty myjemy i osuszamy, układamy na talerzach, wykładamy na nie sałatkę, polewamy sosem jogurtowym i posypujemy posiekaną pietruszką.

Smacznego !

źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia serbska.