agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
poniedziałek, 09 grudnia 2013
Pasztet z selera

pasztet z selera

ENGLISH VERSION

Bardzo lubię warzywne pasztety, a ten z selera, obok pasztetu z cukinii, stał się ostatnio moim ulubionym. Zmodyfikowałam trochę oryginalny przepis rezygnując przede wszystkim z kostek bulionu grzybowego i zastępując je pieczarkami, a zamiast margaryny dodaję masło. Zamiast 6 jajek dodaję 4, trzeba po prostu dopasować ilość tartej bułki. Pasztet ma świetną konsystencję, łatwo się kroi, bez problemu można wziąć do ręki plasterek i jeść nawet bez dodatku chleba ;) Bardzo polecam!

Składniki:

  • 1 kg selera
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 szklanka wody
  • 500 g pieczarek
  • 4 jajka
  • bułka tarta (ok. 1 szklanki)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Seler obieramy i ścieramy na łezkach razem z cebulą (używam maszynki do mięsa). Przekładamy warzywa do dużego garnka, dodajemy wyciśnięty czosnek, szklankę wody, pokrojone w kostkę masło, solimy i gotujemy przez ok. godzinę aż seler zmięknie. Studzimy.

Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na oliwie aż skurczą się i zmiękną. Studzimy.

Seler mieszamy z pieczarkami, dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy bułkę tartą (najlepiej robić to stopniowo tak, żeby masa była wystarczająco gęsta). Pieczemy przez 1,5 godziny w 190-200°C aż wierzch się zrumieni. Mi z tej ilości wychodzą dwie małe silikonowe keksówki.

Smacznego !

źródło

poniedziałek, 10 czerwca 2013
Pasztet jajeczno-pieczarkowy

pasztet jajeczno-pieczarkowy

Szczęśliwe kury teściów niosą się jak szalone, więc korzystamy ;) Pasztet jest rewelacyjny, zjedliśmy go w zasadzie bez chleba, chociaż do kanapek pewnie też pasuje ;) 

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 surowe jajka
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • masło lub olej
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Wykonanie:

Ugotowane jajka drobno kroimy. Surowe pieczarki ścieramy na łezkach. Cebulę drobno kroimy i razem z pieczarkami podsmażamy aż woda całkowicie odparuje. Mieszamy pieczarki z ugotowanymi jajkami, dodajemy posiekaną zieleninę, surowe jajka, majonez, śmietanę, bułkę tartą i przyprawiamy. Masę wykładamy do keksówki i pieczemy w 200°C przez ok. 1 godzinę.

Smacznego !

wtorek, 25 września 2012
Pasztet z cukinii

pasztet z cukinii

ENGLISH VERSION

Sezon na cukinię w ogrodzie teściów dobiegł końca, mam jeszcze mały zapas, ale dzięki temu pasztetowi już nie muszę wymyślać jak by tu ją przyrządzić :) Piekłam go już kilkukrotnie, w zasadzie za każdym razem trochę inaczej. Nie zawsze dodaję ser, często ścieram marchewkę i po prostu dbam o to, żeby masa nie była zbyt rzadka. W podstawowej wersji (na taką podaję przepis) pasztet jest przepyszny, ale jeśli akurat nie mamy w domu sera, to też można się bez niego obejść. Bardzo polecam !

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukinii
  • 1 duża cebula
  • 1 niepełna szklanka bułki tartej (ew. więcej gdyby masa była za rzadka)
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 120 g żółtego sera (lub marchewka)
  • sól, pieprz, natka pietruszki (lub koperek)

Wykonanie:

Cukinię obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na łezkach, odciskamy nadmiar wody. Cebulę siekamy, ser ścieramy na tarce tak jak cukinię. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy i wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190°C przez ok. 1 godzinę i 15 minut, ale czas trzeba dostosować do swojego piekarnika. Po upieczeniu jeszcze na ciepło pasztet będzie bardzo miękki, stężeje dopiero po ostygnięciu.

Smacznego !

źródło 

wtorek, 25 października 2011
Pasztet z czerwonej soczewicy

pasztet z soczewicy

Kolejny przepis z Kuchni wegetariańskiej Jenny Stacey. Ten pasztet w krótkim czasie robiłam już dwukrotnie i na tym nie poprzestanę. Pasztet z soczewicy to ciekawa alternatywa dla mięsnych pasztetów. Jest konkretny i dość syty. Mango chutney nadaje mu słodkawy posmak równoważony jednak przez garam masalę i kolendrę. Świetnie się te smaki komponują. Ja użyłam mango chutney z imbirem dzięki czemu pasztet był lekko pikantny, ale w granicach normy ;) A, i uwaga co do proporcji: składniki podaję tutaj tak jak w oryginalnym przepisie, ale zrobiłam pasztet z potrójnej porcji w dwóch foremkach o wymiarach 8 x 19 cm. 

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • 175 g czerwonej soczewicy
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki chutney z mango
  • 2 łyżki natki pietruszki

Wykonanie:

Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju przez 2-3 minuty. Dodajemy przyprawy i dusimy pół minuty. Mieszając wlewamy bulion i soczewicę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 20 minut aż soczewica zmięknie. Zdejmujemy garnek z ognia i odcedzamy nadmiar płynu. Soczewicę, jajko, mleko, chutney z mango i pietruszkę miksujemy.Formę o pojemności 450 ml smarujemy tłuszczem i wykładamy folią aluminiową. Masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40-45 minut, aż pasztet będzie sztywny.

Smacznego !

1 Za pierwszym razem zmiksowałam wszystko w blenderze, ale jak dla mnie masa była aż zbyt gładka. Tym razem wymieszałam wszystko zwykłym mikserem i nie dodawałam też mleka.