agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
poniedziałek, 11 czerwca 2012
Krakersy koko spoko z cheddarem

krakersy

ENGLISH VERSION

Kibicami nie jesteśmy, ale tym razem i nam udzielił się nastrój imprezy, odkurzyliśmy pilota i po raz pierwszy w tym roku zasiedliśmy przed telewizorem. Okazja wyjątkowa, więc i przekąska wymagająca trochę więcej zachodu, ale bez przesady. Trochę się obawiałam co z tego wyjdzie, ale rezultat był bardzo zadowalający ! Dużo roboty z krakersami nie ma, pachną i smakują świetnie i myślę, że spokojnie można poeksperymentować na tej bazie z ulubionymi dodatkami. Polecam, nie tylko kibicom ;)

Składniki:

  • 120 g ostrego sera cheddar
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z sodą, solą i pieprzem, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy starty na drobnych oczkach ser, formujemy kulę i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy prostokąt, dzielimy na mniejsze prostokąty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 220°C do zrumienienia.

Serwujemy jeszcze ciepłe, chociaż na zimno są równie dobre.

Smacznego !

źródło

czwartek, 12 stycznia 2012
Krokieciki z ricottą i szpinakiem

krokieciki z ricottą i szpianakiem

ENGLISH VERSION

Po pierwszym gryzie stwierdziłam, że to słona wersja bakławy. Wprawdzie poza obecnością ciasta filo i dużej ilości masła danie to nie ma nic wspólnego z tym słodkim deserem, ale jest równie pyszne. A nawet bardziej :) Ser i szpinak komponują się świetnie, a dla mnie hitem jest od dzisiaj koperek ! Chyba go do tej pory nie doceniałam i jadłam zdecydowanie za rzadko. Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo (10 płatów)
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek dymki, posiekanej
  • 200 g szpinaku1
  • 200 g fety
  • 250 g ricotty
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 jajka lekko rozbite
  • 175 g masła, roztopionego2

Wykonanie:

Ciasto filo rozmrażamy. W międzyczasie przygotowujemy farsz.

farsz: Oliwę podgrzewamy, podsmażamy cebulkę, następnie szpinak. Kiedy woda odparuje zdejmujemy z ognia. Ricottę, fetę i koperek mieszamy w jednej misce, doprawiamy pieprzem, ewentualnie dosalamy. Dodajemy jajka i przestudzony szpinak.

Wszystkie arkusze ciasta filo kroimy w poprzek na 3 części. Ciasto filo szybko wysycha, więc w czasie smarowania masłem jednego kawałka resztę przykrywamy wilgotną ściereczką. Każdą część smarujemy masłem, składamy na pół, nakładamy na końcówkę łyżeczkę farszu i zwijamy w rulonik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy masłem z wierzchu. Pieczemy w 200°C przez ok. 15-18 minut.

Smacznego !

1 wg przepisu mrożonego rozmrożonego i osuszonego i posiekanego, ja dodałam 250 g świeżego

2 zużyłam więcej, na pewno ponad 200 g

niedziela, 20 listopada 2011
Bakłażan smażony z sosem czosnkowym

bakłażan z sosem czosnkowym

W tym wpisie chciałam podzielić się wspomnieniem wczorajszej kolacji ;) Tym milszym, że tym razem moja rola ograniczyła się tylko do jedzenia i zredagowania tego wpisu - resztą zajął się Konrad i był bardzo zadowolony ze swojego dzieła ;) Gdybym ja je robiła pewnie ograniczyłabym ilość pikantnych składników, Konrad wręcz przeciwnie, ale o dziwo w tym przypadku smakowało to wszystko wyśmienicie. Sosy są dość pikantne, ale dzięki temu, że jest tam i cebula, i czosnek, i papryczka, smak ten jest urozmaicony i świetnie pasuje do delikatnego bakłażana. Jedliśmy to danie bez dodatków, ale z niewielką porcją ryżu mogłoby posłużyć za lekki obiad. Przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia serbska.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • oliwa
  • sól

sos cebulowy:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża czerwona papryczka chilli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 łyżki octu z białego wina1
  • sól, pieprz świeżo zmielony

sos czosnkowy:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:

Bakłażany kroimy na plastry grubości 1,5 cm. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Następnie osuszamy z wody.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, smażymy z każdej strony ok. 4 minuty. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Rozkładamy bakłażana na talerzu, smarujemy sosem cebulowym i polewamy sosem czosnkowym.

sos cebulowy: Cebulę i czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli po usunięciu pestek kroimy w cienkie paski. Wszystko mieszamy z oliwą, octem i pietruszką, doprawiamy solą i pieprzem.

sos czosnkowy: Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem.

Smacznego !

1 Dodaliśmy tylko jedną łyżkę i to jabłkowego, bo tylko taki mieliśmy.

poniedziałek, 17 października 2011
Pierożki z pieczarkami i szpinakiem

pierożki z pieczarkami

Od jakiegoś czasu wypróbowuję przepisy z książki Kuchnia wegetariańska autorstwa Jenny Stacey. Wiele z nich pojawi się wkrótce na blogu. Ten jest pierwszy. Zachwyciło mnie zdjęcie tych pierożków i okazały się tak smaczne jak wyglądały :) Polemizowałabym jednak z autorką, która umieściła to danie w dziale Dania główne i uznała, że porcja ta wystarczy dla 4 osób.. No cóż, nasze żołądki są widać nieprzeciętne bo we dwójkę zjedliśmy wszystkie i jeszcze poprawiliśmy zupą, która pojawi się w następnym wpisie ;) Tak czy tak polecam, ale w tych proporcjach jako przekąskę ;)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 czerwona cebula, przekrojona na połowę i pokrojona na plasterki
  • 225 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 175 g świeżego szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki gęstej śmietany kremówki 36% 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (225 g)
  • 1 jajko, roztrzepane
  • sól pieprz
  • 2 łyżki maku

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 3 - 4 minuty dobrze mieszając. Dodajemy pieczarki i szpinak i gałkę i dusimy chwilę aż zmniejszą objętość. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, wycinamy 4 kółka1 o średnicy 15 cm, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut aż pierożki nabiorą złotobrązowego koloru.

Smacznego !

1 Z reszty ciasta rozwałkowałam jedno większe koło, nałożyłam resztę farszu i upiekłam razem z resztą.