agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
środa, 25 września 2013
Zupa krem z dyni
zupa krem z dyni
Dynia, podobnie jak cukinia, konkretnym smakiem nie grzeszy, ale właśnie dzięki temu można z niej przygotować wiele różnych dań i odpowiednio je przyprawiając tworzyć ciekawe kombinacje. A kombinować trzeba, kiedy ktoś obdaruje nas wielką dynią ;) Tę zupę w przeciągu dwóch dni zrobiłam już dwa razy. Za pierwszym razem nie dodałam curry, bo nie miałam a o garam masali zapomniałam, ale i bez tych przypraw, dzięki dodatkowi imbiru i czosnku, zupa jest wystarczająco aromatyczna i smaczna. Bardzo polecam !

Składniki:
  • 300 g pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 mała marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry (użyłam garam masali)
  • 1 łyżka oleju
  • 3 cm imbiru
  • garść suszonych pestek dyni
  • sól

Wykonanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, solimy i podsmażamy przez ok. 5 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i 750 ml wody. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa zmiękną. Blendujemy zupę na krem.

Na łyżce oleju podsmażamy starty imbir, czosnek i curry, mieszamy przyprawy z mleczkiem kokosowym i dodajemy je do zupy.

Podajemy z suszonymi pestkami dyni.

Smacznego !

źródło

źródło dyni: Filip ;)

poniedziałek, 14 stycznia 2013
Zupa z kurczakiem i makaronem

zupa z kurczakiem

ENGLISH VERSION

Zupa z mięsną wkładką i makaronem więc dość sycąca. Robiłam ją z mieszanymi uczuciami, bo niezbyt często używam sosu sojowego a dodawanie pieczarek też wydawało mi się ryzykowne, ale nic bardziej mylnego. Wszystkie składniki pasują idealnie, a kukurydza i kawałki imbiru fajnie chrupią. Podaję proporcje jak w oryginalnym przepisie, ale zawsze robię tę zupę z podwójnej porcji i dodaję trochę więcej makaronu ;) Bardzo polecam !

Składniki:

  • 900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (używam wody)
  • ok. 175g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka pokrojonego drobno świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2-3 pieczarki pokrojone na cienkie plasterki
  • 2 dymki drobno pokrojone
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Wykonanie:

Do ciepłego bulionu (w moim przypadku wody doprawionej solą) dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, imbir i czosnek. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem aż kurczak zmięknie. Dodajemy makaron, kukurydzę, grzyby, dymkę (bez szczypiorku) i sos sojowy i gotujemy aż makaron zmięknie. Na koniec dodajemy szczypiorek z dymki i serwujemy.

Smacznego !

źródło

piątek, 29 czerwca 2012
Chłodnik

chłodnik

ENGLISH VERSION

Jakiś czas temu jedliśmy u znajomych pyszny chłodnik z botwinki i zaczęliśmy zastanawiać się czemu sami do tej pory nie robiliśmy chłodników. Są przecież zdrowe (surowe warzywa) i idealne na gorące dni kiedy ani nie ma się za bardzo apetytu na jedzenie ani na spędzanie czasu przy rozgrzanej kuchence. Najbliższe dni zapowiadają się upalnie, więc bardzo polecamy nasz chłodnik. W zasadzie proporcje składników są bardzo umowne, za każdym razem dodaję wszystkiego w różnych ilościach, w zależności od tego co akurat znajdę w lodówce albo na co mam w danym momencie większą ochotę :) Nasz chłodnik jest z reguły dość gęsty, ale jeśli wolicie rzadszy, to można dodać trochę mleka. Chciałam napisać, że gorąco polecamy, ale jakoś mi to do chłodnika nie pasuje, więc po prostu polecamy ;)

Składniki:

  • 1 litr maślanki
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 duży ogórek
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • kilka liści sałaty
  • ser biały (twaróg, typu włoskiego)
  • pęczek koperku lub szczypiorku
  • sól do smaku
  • ewentualnie trochę mleka
  • jajko ugotowane na twardo (opcjonalnie)

Wykonanie:

Maślankę ze śmietaną mieszamy w dużym naczyniu trzepaczką do jajek. Sałatę rwiemy na kawałki, ser kroimy w kostkę, ogórka i rzodkiewki jak nam się podoba, siekamy koperek, dodajemy wszystko do maślanki, doprawiamy solą i mieszamy. Przechowujemy w lodówce, można serwować z jajkiem.

Smacznego ochłodzenia !

inspiracja

środa, 16 maja 2012
Zupa z wędzonym łososiem

łososiowa

ENGLISH VERSION

Są w tej zupie 3 składniki, które bardzo lubię: por, wędzony łosoś i śmietanka, które stanowią bardzo zgrane trio. Zupa jest bardzo sycąca i jak dla mnie z powodzeniem może pełnić rolę głównego dania. Smakuje też na zimno. Bardzo polecam.

Składniki:

  • duży kawałek masła
  • 2 duże pory, pokrojone na plasterki
  • 1 liść laurowy
  • 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1 litr bulionu (użyłam wody)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 200 g wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki
  • pęczek szczypiorku, posiekanego

Wykonanie:

Masło roztapiamy w dużym rondlu, dodajemy liść laurowy i pory, i smażymy aż zmiękną. Dodajemy ziemniaki, mieszamy tak, żeby pokryły się masłem, dolewamy bulion i śmietankę, zagotowujemy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, doprawiamy solą. Na koniec dodajemy łososia i szczypiorek.

Smacznego !

źródło

wtorek, 03 stycznia 2012
Zupa krem z kapusty włoskiej

zupa krem z kapusty

ENGLISH VERSION

Szybka w wykonaniu, smaczna i pożywna zupa. W smaku przypomina mi trochę kapustę z gołąbków ;) 

Składniki:

  • 400 g kapusty włoskiej
  • 400 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1,5 litra bulionu
  • 120 ml śmietany
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • kabanosy

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w talarki. W dużym rondlu podgrzewamy oliwę i podsmażamy wszystkie warzywa. Po chwili zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy śmietanę, doprawiamy i miksujemy w blenderze. Podajemy z kabanosami.

Smacznego !

wtorek, 18 października 2011
Zupa z selera, sera stilton i orzechów

zupa z selerem

Zawsze gotowałam sporo zup, ale dopiero od niedawna zaczęłam dodawać do nich różnego rodzaju sery. Jeśli ser jest wyrazisty w smaku, to nadaje to zupie bardzo ciekawego smaku, więc czasem warto zainwestować w dobry ser, jak w tym przypadku. Stilton do najtańszych nie należy, ale jest przepyszny, a w tej zupie smakuje rewelacyjnie w towarzystwie selera naciowego i orzechów, które po raz pierwszy dodałam do zupy. Przepis na zupę, podobnie jak przepis na te pierożki pochodzi z książki Kuchnia wegetariańska Jenny Stacey.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 szalotki, posiekane
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone na plasterki
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka
  • 150 g sera stilton pokruszonego
  • 2 łyżki orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Wykonanie:

W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szalotki, seler i czosnek, smażymy mieszając przez 2 - 3 minuty. Dodajemy mąkę i mieszamy przez ok. pół minuty. Mieszając wlewamy bulion i mleko, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pokruszony ser i orzechy. Gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Mieszając wlewamy jogurt i podgrzewamy ok. 2 minuty nie zagotowując. Doprawiamy.

Smacznego !

sobota, 15 października 2011
Zupa - krem z brokułem

zupa brokułowa

Uwielbiam brokuły, ziemniaki i pleśniowy ser, czyli główne składniki tej kremowej zupy, które w połączeniu smakują jeszcze lepiej niż każde z osobna ;) Dodatkową zaletą tej zupy jest to, że przygotowuje się ją błyskawicznie. Bardzo polecam :) Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

Składniki:

  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ok. 300 g brokuła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g sera z niebieską pleśnią

Wykonanie:

Cebulę podsmażamy na oliwie przez ok. 5 minut, dodajemy ziemniaki i bulion i gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy brokuł i gotujemy jeszcze kilka minut, żeby był al dente. Dodajemy połowę pokruszonego sera, mieszamy i miksujemy zupę w blenderze. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy posypaną resztą pokruszonego sera.

Smacznego !

poniedziałek, 26 września 2011
Zupa - krem z cukinii

krem z cukinii

Dość często gotuję zupy chociaż tę zrobiłam po raz pierwszy. Szkoda, że wcześniej nie trafiłam na ten przepis, bo nie musiałabym zastanawiać się w jaki sposób wykorzystać cukinię. Jeśli wcześniej przygotujemy bulion, to zrobienie tej zupy nie zajmie nam wiele czasu, a jest naprawdę bardzo smaczna. Polecam :)

Składniki:

  • 500 g ziemniaków pokrojonych na spore kostki
  • 1 kg cukinii pokrojonej na spore kostki1
  • pęczek dymki pokrojonej na cienkie plasterki
  • ok. litra bulionu warzywnego2
  • 100 g sera cheddar
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Ziemniaki wkładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem tak by były całe przykryte, zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy cukinię, ponownie przykrywamy i gotujemy kolejne 5 minut, po czym dorzucamy dymkę i gotujemy ostatnie 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy starty na łezkach cheddar (część możemy zachować do posypania przed podaniem), pieprz i gałkę muszkatołową. W razie potrzeby dosalamy, wszystko mieszamy. Miksujemy w blenderze. Jeśli zupa jest za gęsta możemy dodać więcej wody. Podajemy posypane startym cheddarem i szczypiorkiem.

Smacznego !

1 Moja już po obraniu i usunięciu pestek ważyła ok. 700 g.

2 W oryginalnym przepisie 2 kostki rosołowe, ale staram się eliminować chemię tam, gdzie się da.