agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
niedziela, 30 lipca 2017
Pieczone warzywa z sosem orzechowym

warzywa z sosem orzechowym

Uwielbiamy pieczone warzywa. Najczęściej jemy je bez wymyślnych dodatków, wystarczy sól. Kiedy Konrad znalazł w książce Gruziński smak przepis na sos z orzechów włoskich, od razu postanowiliśmy go przetestować. W oryginale towarzyszył pieczonym czerwonym cebulom, które są pyszne, ale kilogram na dwie osoby to jednak za wiele ;) Kolejnym razem zrobiliśmy więc miksa z różnych warzyw i to był strzał w dziesiątkę. Z dodatkiem tego sosu warzywa są jeszcze smaczniejsze. Poza tym ich przygotowanie nie jest pracochłonne, co jest równie dużą zaletą. Polecamy !

Składniki:

sos:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku

warzywa:

  • ziemniaki, czerwona cebula, papryka czerwona, zielona i żółta
  • olej

Wykonanie:

Warzywa myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do dużej miski, polewamy niedużą ilością oleju (ok. 2 łyżek), solimy. Potrząsając miską i podrzucając warzywa obtaczamy je w oleju. Wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 200°C z termoobiegiem dopóki warzywa nie zmiękną a skórka na ziemniakach się nie przypiecze.

Kiedy warzywa się pieką, przygotowujemy sos miksując orzechy, czosnek, kurkumę i sól. Następnie rozcieńczamy je wodą.

Upieczone warzywa polewamy sosem i cieszymy się smakiem :)

Smacznego !

źródło: Vaho Babunashvili, Radek Polak, Gruziński smak