agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
środa, 04 września 2013
Zupa pomidorowa z klopsikami

zupa pomidorowa z klopsikami

ENGLISH VERSION

Ostatnimi czasy króluje u nas kuchnia bułgarska. Mamy już trochę zapasów lutenicy, na którą przepis już w kolejnym wpisie. Dzisiaj proponujemy zupę pomidorową z ryżem i mięsnymi kulkami. Jak to zupa, nie jest pracochłonna, a dzięki klopsikom jest bardziej treściwa niż zwykła zupa warzywna. Bardzo polecamy :)

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki ryżu
  • pęczek pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 łyżeczka czubricy
  • mąka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Mięso mieszamy z połową ryżu, jajkiem, posiekaną pietruszką, czubricą i solą. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące.

Marchewkę, seler i cebulę kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy 15 minut, dodajemy klopsiki, gotujemy kolejne 15 minut. Wyciągamy mięsne kulki, dodajemy ryż i pomidory, doprawiamy i gotujemy aż ryż zmięknie. Jogurt rozrabiamy z niewielką ilością zupy a następnie wlewamy do garnka z resztą zupy. Podajemy z klopsikami.

Smacznego !

źródło: Beata Lipov, Bułgaria na talerzu

piątek, 23 sierpnia 2013
Czuszki biurek

czuszki biurek

Trochę się przy tym daniu napracowaliśmy i efekt wizualny nie jest taki jak w książce kucharskiej, z której korzystaliśmy, ale smak idealny ! Skorzystaliśmy po raz pierwszy z oryginalnej fety, którą przywieźli nam moi rodzice z Grecji i muszę powiedzieć, że moja ulubiona lidlowa "feta" bardzo ją przypomina :) Bardzo polecamy to bułgarskie danie !

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki (najlepiej równej wielkości)
  • 300 g sera feta
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki czubrycy
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól1

Wykonanie:

Papryki opiekamy w piekarniku na najwyższej półce, z termoobiegiem aż skórka zrobi się czarna, a papryki zmiękną. Wkładamy papryki do garnka, przykrywamy i odstawiamy.

Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy drobno pokrojone i przyrumienione na oleju cebule, jajko, czubrycę i ewentualnie sól. Nadzienie dokładnie mieszamy.

Papryki oczyszczamy ze skórki i gniazd nasiennych i nadziewamy farszem. Najlepiej otworzyć każdą paprykę z boku, na połowie położyć farsz i zakryć drugą połową.

Nadziane papryki obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisto.

Podajemy na ciepło z jogurtem naturalnym albo lutenicą.

Smacznego !

źródło: Beata Lipov, Bułgaria na talerzu

1 Ja już nie dodawałam dodatkowej soli do nadzienia, feta wystarczyła.

piątek, 09 sierpnia 2013
Deser figowy - 2-składnikowy

deser figowy

ENGLISH VERSION

Ostatnio były lody 3-składnikowe, dzisiaj deser tylko 2-składnikowy ;) Bardzo ciekawy swoją drogą. I w smaku, i w wykonaniu. Okazuje się, że pestki fig zawierają jakąś tajemniczą substancję, pod której wpływem mleko fermentuje i powstaje taki oto smakołyk :)

Składniki:

  • 3 duże figi1
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Wykonanie:

Mleko zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Powinno być ciepłe, ale przy zanurzeniu czubka palca nie powinno parzyć. Figi zalewamy na chwilę gorącą wodą, odsączamy i kroimy bardzo drobno. Miksujemy w blenderze. Dodajemy mleko, miksujemy i wylewamy do miseczek. Miseczki przykrywamy, owijamy kocem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie deser przechowujemy w lodówce.

Smacznego !

źródło

1 Uwaga: to nie reklama, ale deser zawsze udaje się kiedy używam dużych, miękkich fig firmy Taris. Za to już dwa razy nie udało się z figami bodajże Bakallandu. 

środa, 07 sierpnia 2013
Wytrawny tort mediolański

wytrawny tort mediolański

Tort raczej na specjalne okazje, bo jest z nim trochę roboty. Do opiekania papryk proponuję użyć piekarnika, jest to mniej czasochłonne niż w przypadku opiekania nad gazem. Nam smakował bardzo. Nie trzeba ściśle trzymać się przepisu, można poeksperymentować i dodać ulubiony ser czy szynkę, albo zrezygnować z tej akurat warstwy i przygotować tort wegetariański. Na pewno warto zachować warstwę paprykową i szpinakową, chociażby ze względu na kolory ;) Wprawdzie oryginał wygląda jak spod linijki, nasz jest za to bardziej swojski ;)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

masa jajeczna:

  • 10 jajek
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka pietruszki
  • 2 łyżeczki estragonu1
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła

nadzienie:

  • 6 czerwonych papryk2
  • sól i pieprz do smaku
  • 750 g szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g sera (użyłam cheddara) pokrojonego na plasterki
  • 200 g szynki pokrojonej w plasterki

ponadto: 1 jajko

Wykonanie:

3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód i brzegi tortownicy (24 cm), przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Resztę ciasta rozwałkowujemy na koło, którym przykryjemy wierzch tortu, również przykrywamy i chowamy do lodówki.

Papryki opiekamy nad gazem lub w piekarniku aż skórka sczernieje. Wkładamy opieczone papryki do zamkniętego pojemnika na 20 minut, po czym ściągamy z nich skórkę, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.

Szpinak myjemy, blanszujemy, odsączamy i dusimy na maśle przez kilka minut razem z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawiamy a po ostygnięciu odciskamy jak najwięcej wody.

Jajka smażymy na maśle razem z posiekanymi ziołami, doprawione solą i pieprzem, ale nie do końca. Jajka powinny być "luźne". Przykrywamy i odstawiamy.

Schłodzone ciasto możemy posypać bułką tartą zanim zaczniemy układać na nim farsz. Szczerze, to myślę, że dużo to nie zmienia, mój tort i tak puścił dużo soków ;)

Układamy warstwy nadzienia:

- połowę jajek

- połowę szpinaku

- połowę szynki

- połowę sera

- całą paprykę

- resztę sera

- resztę szynki

- resztę szpinaku

- resztę jajek.

Przykrywamy tort przygotowanym ciastem francuskim. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z niewielką ilością wody i solą, nacinamy promieniście dochodząc do połowy nadzienia.

Pieczemy w 180°C przez 1 godzinę i 10 minut albo do zrumienienia się ciasta. Kroimy dopiero kiedy tort dość mocno ostygnie, na ciepło będzie się "rozlewał".

Smacznego !

źródło

1 Ja dodałam zieleninę, którą akurat dysponowałam, czyli bazylię, oregano i trochę kolendry.

2 Wydawało mi się, że papryki jest za dużo na moją formę i z obawy, że nie wszystko się zmieści ostatecznie użyłam tylko połowy, ale spokojnie zmieściłaby się cała.

poniedziałek, 05 sierpnia 2013
Lody malinowe - 3-składnikowe

lody malinowe

ENGLISH VERSION

Te lody mają kilka zalet - poza tym, że są przepyszne, mają bardzo fajną konsystencję, co w przypadku lodów domowej roboty, bez wykorzystania maszynki do lodów, nie zdarza się tak często. Poza tym do ich zrobienia potrzeba tylko 3 składników, a poza czasem oczekiwania na zamrożenie ich wykonanie zajmuje dosłownie 5 minut. Na pewno będę używać tego przepisu jeszcze nie raz jako bazy do innych lodów, z innym składnikiem głównym. Bardzo "gorąco" polecam :)

Składniki:

  • 450 g malin
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 150 ml śmietanki 30%

Wykonanie:

350 g malin miksujemy w blenderze, dodajemy mleko i śmietankę. Miksujemy jeszcze chwilę. Dodajemy resztę malin, mieszamy. Wylewamy do pojemnika, szczelnie go zamykamy i wkładamy do zamrażarki na co najmniej kilkanaście godzin. Można też, tak jak w oryginalnym przepisie, włożyć lody do pojemniczków o pojemności 200 ml, a później zanurzając je w gorącej wodzie, wyciągać lody na talerzyk. Próbowałam, ale mi nie wyszło, więc polecam raczej tradycyjną formę ;)

Smacznego !

źródło

środa, 31 lipca 2013
Chlebek z cukinii z czarnuszką

chlebek z czarnuszką

I znowu ogród rodziców Konrada obrodził dobrami wszelakimi. Czekamy na transport pomidorów, a póki co wykorzystujemy cukinię i kabaczki z poprzedniej dostawy ;) Dyniowate jak wiadomo wyrazistym smakiem nie grzeszą, ale dzięki temu można dodać je do wielu dań (i tych słonych, i tych wytrawnych) nadając im wilgotności i lekkości. Ten chlebek smakuje świetnie także ze względu na dodatek czarnuszki. Naprawdę, nie warto pomijać tego składnika !

Składniki:

  • 2,5 szklanki startej na łezkach cukinii (po odciśnięciu)
  • 1 łyżeczka soli (do posypania cukinii)
  • 6 szklanek mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka suszonych drożdży1
  • 1/2 szklanki sera typu parmezan startego na łezkach
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki letniej wody

dekoracja:

  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka czarnuszki2

Wykonanie:

Startą cukinię umieszczamy w durszlaku, posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na 15 minut aż puści sok. Odciskamy.

W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, ser i sezam. Dodajemy cukinię, mieszamy. Dodajemy wodę i oliwę, zagniatamy przez ok. 10 minut. Ciasto ma być miękkie, więc w razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Przykrywamy pod przykryciem na ok. godzinę. Dzielimy ciasto na 7 części, z każdej formujemy kulę i układamy w formie wysmarowanej masłem w kształt kwiatu.

Mieszamy oliwę z jogurtem i smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy sezamem i czarnuszką. Przykrywamy i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pieczemy przez 50 minut aż chlebek się zarumieni.

Smacznego !

źródło

1 Użyłam świeżych, tak na oko ok. 10 g.

2 Dałam więcej, bo oboje bardzo lubimy czarnuszkę :)

poniedziałek, 29 lipca 2013
Pchali z warzyw

pchali z warzyw

Niecały rok temu zwiedzaliśmy Gruzję, a teraz z przyjemnością wspominamy tamtą podróż, która udała nam się także pod względem kulinarnym. Pchali akurat wtedy nie skosztowaliśmy, ale z tym większą chęcią zabrałam się teraz za jego przygotowanie. Nie mogę powiedzieć, że ściśle trzymałam się przepisu, ale mam przeczucie, że właśnie tak powinno smakować oryginalne gruzińskie pchali. Nam najbardziej smakuje wersja z kalafiorem, ale na pewno w przyszłości wypróbuję również wersję kapuścianą. Bardzo wyraźnie czuć w tym daniu czosnek, więc nie polecam go osobom, które za nim nie przepadają. Bez czosnku pchali nie będzie pewnie tak wyraziste. Ogólnie bardzo polecam tym, którzy z czosnkiem są za pan brat :)

Składniki:

  • 500 g warzyw (szpinak, biała kapusta, kalafior, buraki, por)1
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1-2 łyżeczki mieszkanki przypraw do sacywi2
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego3
  • 1/2 szklanki pestek granatu4
  • sól

Wykonanie:

Warzywa wymagające gotowania gotujemy, szpinak krótko dusimy aż "zwiędnie". Tak przygotowane warzywa mielimy lub drobno kroimy (ja zmieliłam). 

Orzechy mielimy na drobno, dodajemy czosnek, paprykę i resztę przypraw, dodajemy drobno posiekaną natkę kolendry, solimy do smaku. Całość dobrze mieszamy, jeśli używamy pestek granatu możemy je dodać na tym etapie. Orzechy z przyprawami dodajemy do warzyw. Dobrze mieszamy i formujemy kotleciki lub kuleczki, układamy na talerzu, dekorujemy pestkami granatu i kolendrą.

1 Ja wykorzystałam kalafior, szpinak i botwinkę. Z kapustą i porem jeszcze nie próbowałam.

2 Nie wiem do końca co się w takiej mieszance znajduje, ja użyłam mielonej kozieradki.

3 Nie dodałam bo zapomniałam, mam nadzieję, że składnik ten nie zmienia diametralnie smaku pchali ;)

4 Nie użyłam, bo nie lubię jeść pestek z granatu.

źródło: Jelena Kiładze, Tradycyjna kuchnia gruzińska.

środa, 26 czerwca 2013
Aromatyczne krewetki z nerkowcami

aromatyczne krewetki z nerkowcami

Biorąc pod uwagę przyprawy, danie jest bardziej indyjskie, ale ze względu na kolendrę kojarzy mi się z Gruzją, a nawet bardziej konkretnie z zupą charczo, którą zajadałam się podczas naszej październikowej podróży po tym kaukaskim kraju :) Tak czy tak jest pycha. Polecam wielbicielom krewetek i aromatycznych sosów.

Składniki:

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany ze skóry i pokrojony na kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 zielone chilli (użyłam czerwonych)
  • mały pęczek kolendry
  • 1 łyżka masła albo ghi
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki garam masali
  • 150 g nerkowców
  • 400 g pomidorów z puszki, krojonych
  • 400 ml bulionu
  • 400 g surowych krewetek
  • 150 ml jogurtu
  • 50 ml śmietanki 36%

Wykonanie:

Cebulę, czosnek, imbir i łodyżki kolendry miksujemy na pastę. Na dużej patelni podgrzewamy masło i olej, dodajemy zmiksowaną pastę i podsmażamy przez 5 minut. Dodajemy garam masalę i podsmażamy jeszcze ok. 2 minuty aż zacznie wydzielać aromat.

Nerkowce prażymy na patelni aż lekko się zrumienią. Połowę miksujemy, resztę odkładamy do dekoracji.

Do patelni dorzucamy zmiksowane nerkowce, pomidory i bulion. Doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. pół godziny aż sos zgęstnieje. Można zamieszać od czasu do czasu.

Do sosu dodajemy krewetki i gotujemy je przez ok. 2-3 minuty aż się zaróżowią. Do sosu dodajemy jogurt i śmietankę i dobrze mieszamy. Posypujemy pozostałymi nerkowcami i liśćmi kolendry.

Można podawać z ryżem albo chlebkami naan.

Smacznego !

źródło

poniedziałek, 24 czerwca 2013
Makaron z kurczakiem i szparagami

makaron z kurczakiem i szparagami

Wybraliśmy się w sobotę do Lidla po składniki do curry z krewetek, które też wkrótce zagości na blogu, ale już na wejściu przekonaliśmy się o sile marketingu ;) Zaopatrzyliśmy się w ulotkę z przepisem Pascala i od razu posłużyła nam ona jako kolejna lista zakupów. Wprawdzie wydaliśmy więcej niż planowaliśmy, ale warto było, tym bardziej, że szparagi chyba się już kończą. A, jeszcze uwaga co do ilości: wychodzi tego bardzo dużo, 4 osoby będą w stanie najeść się "po korek" ;) My zjedliśmy makaron w sobotę na kolację, w niedzielę na śniadanie i jeszcze trochę zostało. Przepis cytuję prosto ze strony Lidla:

Składniki:

  • 1 pęczek obranych zielonych szparagów
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 piersi kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na mniejsze części
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 500 g makaronu penne
  • 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
  • niewielka ilość masła 
  • niewielka ilość oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól

Wykonanie:

Szparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka. Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą (delikatne głowki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem. 

Do garnka z gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól. Gotujemy makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy. 

Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry.  Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem,  następnie smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski. 

Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do zredukowanego sosu dodajemy makaron i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy pieprzem i pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze.

Smacznego !

źródło

poniedziałek, 10 czerwca 2013
Pasztet jajeczno-pieczarkowy

pasztet jajeczno-pieczarkowy

Szczęśliwe kury teściów niosą się jak szalone, więc korzystamy ;) Pasztet jest rewelacyjny, zjedliśmy go w zasadzie bez chleba, chociaż do kanapek pewnie też pasuje ;) 

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 surowe jajka
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • masło lub olej
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Wykonanie:

Ugotowane jajka drobno kroimy. Surowe pieczarki ścieramy na łezkach. Cebulę drobno kroimy i razem z pieczarkami podsmażamy aż woda całkowicie odparuje. Mieszamy pieczarki z ugotowanymi jajkami, dodajemy posiekaną zieleninę, surowe jajka, majonez, śmietanę, bułkę tartą i przyprawiamy. Masę wykładamy do keksówki i pieczemy w 200°C przez ok. 1 godzinę.

Smacznego !