![]() ![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Pieczone warzywa z sosem orzechowym
Uwielbiamy pieczone warzywa. Najczęściej jemy je bez wymyślnych dodatków, wystarczy sól. Kiedy Konrad znalazł w książce Gruziński smak przepis na sos z orzechów włoskich, od razu postanowiliśmy go przetestować. W oryginale towarzyszył pieczonym czerwonym cebulom, które są pyszne, ale kilogram na dwie osoby to jednak za wiele ;) Kolejnym razem zrobiliśmy więc miksa z różnych warzyw i to był strzał w dziesiątkę. Z dodatkiem tego sosu warzywa są jeszcze smaczniejsze. Poza tym ich przygotowanie nie jest pracochłonne, co jest równie dużą zaletą. Polecamy ! Składniki: sos:
warzywa:
Wykonanie: Warzywa myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do dużej miski, polewamy niedużą ilością oleju (ok. 2 łyżek), solimy. Potrząsając miską i podrzucając warzywa obtaczamy je w oleju. Wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 200°C z termoobiegiem dopóki warzywa nie zmiękną a skórka na ziemniakach się nie przypiecze. Kiedy warzywa się pieką, przygotowujemy sos miksując orzechy, czosnek, kurkumę i sól. Następnie rozcieńczamy je wodą. Upieczone warzywa polewamy sosem i cieszymy się smakiem :) Smacznego ! źródło: Vaho Babunashvili, Radek Polak, Gruziński smak niedziela, 30 lipca 2017, boregi
![]() |