agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Kokosowy pudding ryżowy

ryż kokosowy

Bardzo długo nas tutaj nie było, ale w tym czasie zdążyliśmy przejść na wegetarianizm i wypróbować mnóstwo smakołyków, również wegańskich :) Kiedyś myślałam, że ciężko by mi było zrezygnować z nabiału, ale teraz, kiedy mocno go ograniczyłam, i jadam takie pyszności, nawet nie odczuwam jego braku.

Składniki:

  • 130 g ryżu do sushi
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska wanilii lub 1/2 łyżeczki zmielonej wanilii
  • 3 strąki kardamonu
  • 4 łyżki cukru kokosowego lub syropu z agawy
  • pokruszone ziarno kakao, owoce lub podprażone wiórki kokosowe do dekoracji

Wykonanie:

Dokładnie płuczemy ryż i odstawiamy.

Do rondelka wlewamy mleko i 300 ml wody. Zagotowujemy i dodajemy przyprawy i cukier. Jeśli używamy laski wanilii, najpierw wyskrobujemy ziarenka. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy ryż i energicznie mieszamy, żeby się nie posklejał. Gotujemy bez przykrycia przez 45 minut albo aż ryż zmięknie (nie spojrzałam na zegarek, ale u mnie na pewno trwało to krócej), mieszając dość często. W razie potrzeby dodajemy trochę wody, żeby ryż się nie przypalał.

Usuwamy przyprawy, podajemy na ciepło lub zimno posypane pokruszonym kakao, owocami, lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego !

źródło: Àine Carlin, The new vegan

poniedziałek, 14 marca 2016, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2016/03/14 17:34:48
idealnie wpadłby na leniwe śniadanie, w niedzielny poranek i tchnął w zaspany dom nieco życia. Muszę przygotować!