agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Wegański serek z nerkowców

serek wegański

Ten wpis dedykujemy Krzysiowi i Ewie :) To dzięki nim rok temu po raz pierwszy skosztowaliśmy tego serka i byliśmy pod wrażeniem jego smaku, konsystencji i faktu, że jest całkowicie wegański. Wtedy też zamarzył nam się wysokoobrotowy blender, któremu ukręcenie takiego smakołyku zabiera maksymalnie 2 minuty. Nie wiem czy da się uzyskać tak kremową konsystencję za pomocą zwykłego blendera, wolałam nie sprawdzać. Teraz już nie muszę, bo również dzięki Krzysiowi i Ewie, sami mamy taki kosmiczny blender i możemy wyczyniać w kuchni różne cuda :) 

Składniki:

  • 1 szklanka nerkowców (namoczonych przez 1 godzinę lub dłużej)1
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sól i pieprz do smaku2
  • wersja z pomidorami: 1/2 szklanki pomidorów suszonych
  • wersja z oliwkami: 1/2 szklanki zielonych oliwek

Wykonanie:

Wszystkie składniki (w zależności od wybranej wersji z pominięciem oliwek lub pomidorów) wrzucamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy, przy pomocy tampera spychając składniki w kierunku ostrzy, do uzyskania kremowego serka.

Smacznego !

 

1Zamaczam nerkowce wieczorem i robię serek dopiero kolejnego dnia.

2 Nie solę dodatkowo, bo zarówno oliwki, jak i suszone pomidory są wystarczająco słone.

źródło

piątek, 06 listopada 2015, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2016/03/16 19:39:15
Uwielbiam nerkowce! Na pewno wypróbuję przepis :)