agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Calzone z brokułem

calzone z brokułem

Oryginalnie przepis jest z boczkiem, ale mi bardziej smakuje w wersji wege, najlepiej z dodatkiem pesto z bazylii. Polecam na piknik czy rowerową wycieczkę.

Składniki:

ciasto:

  • 500 g mąki
  • 8 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml letniej wody

farsz:

  • brokuł
  • 60 g boczku
  • 3 łyżki pokrojonej drobno mozzarelli
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • oregano

Wykonanie:

ciasto: Mieszamy w misce mąkę i sól. W kubku mieszamy połowę wody z drożdżami. Dodajemy drożdże do mąki i zagniatamy ciasto, dodając resztę wody jeśli jest za suche. Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

farsz: Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojony na drobne różyczki brokuł i pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, nakładamy nadzienie wzdłuż pośrodku, posypujemy mozzarellą. Jeden bok ciasta zakładamy na środek, przykrywamy drugą połową, zalepiamy otwarte brzegi i smarujemy oliwą. Pieczemy przez ok. 30 minut w 220°C. 

Smacznego !

źródło

czwartek, 11 czerwca 2015, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2015/12/09 14:52:20
mmmm wygląda przepysznie, koniecznie muszę zapisać stronę z przepisem, jak uda mi się samemu zrobić to odezwę się i pokaże ;)