agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki drożdżowe

bułeczki drożdżowe

Nie lubię jak mi się ktoś kręci po kuchni jeśli akurat coś w niej robię. Czasem warto jednak zrobić wyjątek i wpuścić tam męża żądnego deseru, bo powstają takie cuda jak te bułeczki ;) Z drożdżowego ciasta często najbardziej smakuje mi kruszonka i owoce, ale w tych bułeczkach samo ciasto jest tak dobre, że smakowałoby mi nawet bez tych dodatków. Przy okazji, jeśli o kruszonkę chodzi, to jak dla nas jest jej za dużo. Kiedy pieczemy bułeczki z podwójnej porcji, kruszonkę robimy z pojedynczej, a i tak zawsze zostaje. Ale to nie problem, zawsze można zrobić crumble, tym bardziej że jabłka też zostają ;)

Składniki:

ciasto:

  • 450 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 7 g drożdży instant (dodaję ok. 20 g świeżych)
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków
  • jajko do posmarowania (nie smarujemy)

nadzienie:

  • 1 łyżka śmietany
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 150 g owoców jagodowych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

kruszonka:

  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:

ciasto: Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Formujemy kulę, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

nadzienie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem. Dodajemy owoce jagodowe i mieszamy.

kruszonka: Wszystkie składniki mieszamy palcami aż powstaną okruchy.

Kiedy ciasto podwoi objętość formujemy z niego bułeczki (nam wychodzi 8 sztuk). Każdą rozpłaszczamy, na środki robimy dołek kieliszkiem (jeśli ciasto się przykleja moczymy kieliszek w wodzie). Wgłębienie smarujemy śmietaną, nakładamy nadzienie i posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. My ten etap pomijamy i od razu wstawiamy bułeczki do piekarnika. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C aż się zrumienią. 

Smacznego !

źródło: Eliza Mórawska, O jabłkach

środa, 01 kwietnia 2015, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2015/04/06 10:23:27
Piękne bułeczki, takie drożdżowe są najlepsze :)