agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Deser chochołowski

deser chochołowski

ENGLISH VERSION

Początek tego roku spędziliśmy w górach, w świetnym towarzystwie ;) Nie szaleliśmy kulinarnie, ale w schronisku na Polanie Chochołowskiej udało nam się skosztować takiego oto specjału: szarlotki ze śmietaną, posypanej jagodami, która zdobyła nasze żołądki. Jagód nie udało nam się zdobyć, ale porzeczki też się sprawdziły. Polecamy :)

Składniki:

ciasto:

  • 250 - 300 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 - 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka spirytusu (dodaję ekstrakt waniliowy)
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 2 łyżki letniej wody (w zależności od potrzeb)
  • masło i mąka lub kasza manna do wysmarowania formy

jabłka:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 3/4 szklanki cukru (używam trzcinowego, daję 1/2 szklanki)
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła

do podania:

  • śmietana
  • jagody

Wykonanie:

ciasto: Zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto, nie powinno się kleić. Dzielimy ciasto na pół i odstawiamy.

jabłka: Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Jeśli jabłka są małe, kroimy na ćwiartki, jeśli większe, na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę podsmażamy. Dodajemy cukier razem z przyprawami i dusimy aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Dno i brzegi niewielkiej foremki smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub kaszą manną (używam tortownicy o średnicy 20 cm). Dno wylepiamy połową ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 10 minut. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i kruszymy na wierzch resztę ciasta. Pieczemy przez jeszcze 40-45 minut. Serwujemy polane śmietaną i posypane owocami.

Smacznego !

źródło: Eliza Mórawska, O jabłkach

Tatry

środa, 28 stycznia 2015, boregi
Tagi: jabłka
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/28 17:25:32
wygląda rewelacyjnie - aż mi ślinka ucieka!
-
2015/02/02 14:52:08
Bardzo apetycznie wygląda to ciacho!