agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Smalec z fasoli

smalec z fasoli

Pierwszej (i mam nadzieję, że jednej z wielu) książki Marty Dymek, autorki bloga Jadłonomia chyba nikomu reklamować nie trzeba, ale jeśli ktoś jeszcze nie zapoznał się z tą pozycją, to gorąco polecam ! Gdybym chciała umieścić na naszym blogu wszystkie przepisy, które mam ochotę wypróbować, to mogłabym zmienić jego nazwę na Jadłonomia 2 ;) Mam na półkach trochę książek kucharskich, ale ta jako jedyna zawładnęła moim sercem (żołądkiem ?) w stu procentach, mam ochotę wypróbować wszystkie smakołyki na raz. Gdybym mogła, to nie wychodziłabym z kuchni ! Wiem, że przepis na ten smalec gości również na blogu, ale dopiero teraz zdecydowałam się na jego zrobienie i już żałuję straconego czasu ;)

Składniki:

  • 1 puszka fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
  • 2 cebule
  • 4 suszone śliwki (użyłam wędzonych)
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 ziarno jałowca
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • delikatny olej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę, śliwki na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździk i dusimy na małym ogniu do czasu aż cebula będzie złota. Usuwamy przyprawy.

Fasolę łączymy z majerankiem, sporą szczyptą soli i pieprzu, wodą i sosem sojowym i miksujemy blenderem. Dodajemy cebulę i śliwki i miksujemy jeszcze chwilę na niskich obrotach tak, żeby składniki się połączyły, ale żeby pozostały kawałki cebuli i śliwek. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.

Smacznego !

źródło: Marta Dymek, Jadłonomia. Kuchnia roślinna

wtorek, 02 grudnia 2014, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/31 11:01:17
Czego to ludzie nie wymyślą hihi tego jeszcze nie spotkałam, ale pomysł bardzo mi się podoba
-
2015/03/31 18:41:50
Weganie są bardzo kreatywni :) Ja weganką nie jestem, ale uwielbiam wegańskie dania, bo są pyszne i zdrowe !