agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Rogale marcińskie

rogale marcińskie

ENGLISH VERSION

Wiele osób zamieszczających przepis na rogale marcińskie przyznaje, że od pomysłu do ich wykonania minęło sporo czasu. Nie inaczej było w naszym przypadku ;) Najpierw miałam problem ze znalezieniem białego maku, potem ze zmobilizowaniem się do zrobienia ciasta. W końcu jednak dojrzałam do tego zadania :) Wprawdzie w czasie ostatniego wałkowania stwierdziłam, że to pierwszy i ostatni raz, ale kiedy wgryzłam się w pierwszego rogala stwierdziłam, że może jeszcze kiedyś się skuszę ;)

Składniki:

ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 g masła, w temperaturze pokojowej (z tego 2 łyżki odjąć do ciasta)

nadzienie:

  • 300 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g zblanszowanych migdałów (ja nie blanszuję)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% (użyłam jogurtu greckiego)
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone

ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody

ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami albo zrobić rozczyn1, dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami, pod koniec dodając 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrobić ciasto, bardzo krótko - tylko do połączenia; powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć szczelnie folią i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po  ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

nadzienie: Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę).

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości (pominęłam ten etap).

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

lukier: Składniki rozetrzeć w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.

1 Drożdże zasypać łyżką cukru, zalać 1/4 szklanki letniego mleka, wymieszać, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut).

źródło

wtorek, 11 listopada 2014, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Kokosowy pudding ryżowy

    Bardzo długo nas tutaj nie było, ale w tym czasie zdążyliśmy przejść na wegetarianizm i wypróbować mnóstwo smakołyków, również wegańskich :) Kiedyś myślałam, że

  • Czekolada

    Odkąd skosztowaliśmy na Sycylii czekolady z Modiki, zakochaliśmy się w niej bez pamięci. Kiedy spojrzeliśmy na listę składników i doczytaliśmy się 4 (słownie: c

  • Deser chochołowski

    ENGLISH VERSION Początek tego roku spędziliśmy w górach, w świetnym towarzystwie ;) Nie szaleliśmy kulinarnie, ale w schronisku na Polanie Chochołowskiej udało

Komentarze
2014/11/11 12:37:05
Podziwiam każdego, kto miał siłę je upiec:)