agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladowy budyń z chili
czekobudyń

Oryginalnie budyń jest wegański i bezglutenowy, więc jeśli na takim Wam zależy, to użyjcie mleka roślinnego i bezglutenowej czekolady. Zmniejszyłam też ilość daktyli (w oryginalnym przepisie 15-20, ja dodaję bliżej 10), ale to już kwestia gustu i aktualnego zapotrzebowania na słodycz ;) Tak czy tak, budyń jest przesmaczny, ma wspaniałą konsystencję i uzależnia :)

Składniki:
  • 2 i 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 10-15 daktyli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/5 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Metoda:

Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, następnie przelewamy na sitku wrzątkiem. Wsypujemy do garnka, dolewamy mleko, dodajemy daktyle, olej i sól. Gotujemy na małym ogniu aż kasza zmięknie. Następnie dodajemy połamaną na kostki czekoladę, chili i cynamon. Kiedy czekolada się rozpuści, blendujemy na gładki budyń.

Smacznego !

źródło

czwartek, 07 sierpnia 2014, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2014/08/07 22:41:19
Ostatnio mam ogromną ochotę na budyń... Muszę sobie w końcu zrobić :)
Połączenie czekolady z chilli lubię bardzo, ten budyń musiał smakować bajecznie :)
-
2014/08/08 08:58:46
W takim razie ten budyń to pozycja obowiązkowa :) Budyń to w sumie taka umowna nazwa dla tego deseru, bo konsystencję ma o wiele delikatniejszą i jest smaczniejszy :)
-
2014/08/15 12:39:40
Rewelacja!