agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Rybne kofty

rybne kofty

Byliśmy ostatnio w kinie na świetnym filmie Smak curry. Gdyby nie późna pora, to zaraz po powrocie do domu zabrałabym się za pichcenie indyjskich smakołyków. Rybne kofty wprawdzie się w filmie nie pojawiają, nie ma tam chyba nawet żadnej mięsnej potrawy, ale zaspokoiły one naszą chęć na coś indyjskiego :)

Składniki:

  • 700 g filetów z białej ryby grubo pokrojonych
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki liści kolendry ściśle zbitych
  • papryczka chilli (użyłam suszonej)
  • masło ghi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kozieradki
  • 2 laski cynamonu
  • 3 pomidory, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę

Wykonanie:

kofty: Rybę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Zachowujemy dwie szklanki wywaru, rybę odcedzamy. Miksujemy rybę w blenderze z połową liści kolendry, połową cebuli i chilli. Kiedy uzyskamy jednolitą masę formujemy kofty. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy sos. Smażymy kofty na maśle ghi z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.

sos: Resztę cebuli, czosnek i przyprawy podsmażamy na maśle ghi aż cebula zmięknie. Dodajemy pomidory, podgrzewamy ok. 5 minut aż pomidory zmiękną, po czym dodajemy wywar rybny i gotujemy aż sos zgęstnieje. Usuwamy cynamon.

Łączymy kofty z sosem, posypujemy świeżą kolendrą. Możemy serwować z ryżem.

Smacznego !

źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia indyjska

wtorek, 22 lipca 2014, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2014/07/22 09:06:34
pysznie wyglądają
-
2014/07/22 16:42:39
ciekawy przepis:)
-
2014/07/23 07:04:34
Aż dostałam ślinotoku:)
-
2014/08/06 09:36:24
nigdy nie próbowałam sama zrobić indyjskiego dania i to jeszcze z rybą :)
-
2014/08/06 17:38:08
W takim razie polecam, naprawdę warto :)