agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Kulki z masła orzechowego

słodkie kulki

Odkąd zaczęliśmy robić sami masło orzechowe, zjadamy je w hurtowych ilościach. Samo, ale też w różnych kombinacjach. To jedna z nich. Same zdrowe składniki, więc można zajadać się bez większych wyrzutów sumienia :) Bardzo polecam !

Składniki:

  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1 łyżka nasion chia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych1
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki miodu

Wykonanie:

Sezam i słonecznik mielimy w blenderze. Mieszamy z płatkami owsianymi, kakao, nasionami chia i wanilią. Osobno mieszamy masło orzechowe z miodem, dodajemy je do wymieszanych ziaren i za  pomocą łyżki mieszamy aż wszystko dobrze się połączy. Na końcu możemy pomóc sobie ręką. Z masy formujemy kulki i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Smacznego !

1 Ostatnio nie dodaję w ogóle, bo zbytnio dominują smak.

źródło

środa, 16 lipca 2014, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy