agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Caponata di melanzane, czyli bakłażan w sosie słodko-kwaśnym

melanzane

Postanowione. W październiku wracamy na Sycylię :) Zanim to nastąpi przypominamy sobie sycylijskie smaki. Taki na przykład misz-masz bakłażanowy w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem migdałów i rodzynek. Zapewniam, że wbrew pozorom wszystko tu do siebie pasuje :)

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 150 g sosu pomidorowego (użyłam ok. 1/2 litra)
  • 10 zielonych oliwek bez pestek (w przepisie są białe, ale nie mam pojęcia co to)
  • 2 łyżki kaparów (wyjątkowo nie lubię, zawsze pomijam)
  • 100 g uprażonych migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • mały pęczek bazylii
  • oliwa z oliwek
  • czerwony ocet winny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bakłażany kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. W kostkę kroimy również seler i marchewkę oraz cebulę. Podsmażamy cebulę. Kiedy zmięknie dodajemy seler i marchewkę. Smażymy chwilę, po czym dodajemy sos pomidorowy i liście bazylii i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy bakłażany, oliwki, rodzynki, migdały, miód i ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż wszystko się wymiesza.

Podajemy schłodzone, chociaż na ciepło też jest smaczne ;)

Smacznego !

źródło: William Dello Russo, The flavours of Sicily

wtorek, 08 lipca 2014, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy