agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Dżem truskawkowy z nasionami chia

dżem chia

ENGLISH VERSION

Nie jest to dżem na zimę, trzeba go zjeść w przeciągu kilku dni, ale na pewno nie będzie zalegał w lodówce ;) Polecam do owsianki, kaszy manny czy jogurtu greckiego. Można też jeść go bez dodatków, bo nie jest obrzydliwie słodki jak większość dżemów. Do tego jest witariański, bo nie trzeba go gotować. W ogóle nie za wiele trzeba przy nim robić ;) Jeśli zastanawiacie się gdzie kupić nasiona chia, to czasem takie dość egzotyczne produkty mogą być bliżej niż się Wam wydaje. Ja kupiłam swoje w pobliskim warzywniaku, gdzie wcale nie są najbardziej oryginalnym produktem ;) Pani jest w stanie sprowadzić niemal wszystko, więc czasem wystarczy po prostu zapytać :) A nasion chia nie da się w tym przepisie pominąć, bo to one pełnią funkcję żelującą i sprawiają, że dżem gęstnieje.

Składniki:

  • 450 g truskawek
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Truskawki myjemy, obieramy i blendujemy, ale nie na zupełną papkę. Zostawiamy kawałki owoców.

Nasiona chia mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Łączymy z truskawkami, przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce od 3 do 5 dni. Na początku dżem będzie rzadki, ale po 5 godzinach powinien zgęstnieć.

Smacznego !

źródło

wtorek, 10 czerwca 2014, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2014/06/10 15:06:30
nie mam pojęcia co to za nasiona, ale dżem wygląda bardzo apetycznie,