agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Pesto z rukoli - wegańskie i witariańskie

pesto z rukoli

Uwielbiamy pesto. Nie mamy niestety własnego ogródka, a kupowanie bazylii w większych ilościach nie jest zbyt ekonomiczne, wpadliśmy więc na pomysł, żeby zastąpić ją jakimś tańszym składnikiem. A ponieważ uwielbiamy również rukolę, wybór był prosty. Początkowo robiłam to pesto bardziej klasycznie, z serem i orzeszkami piniowymi, ale najpierw skończyły mi się piniole, zastąpiłam je więc tańszymi i w mojej ocenie smaczniejszymi nerkowcami. Później przygotowywałam wegańską wersję pesto dla brata i muszę przyznać, że nic na pominięciu sera nie straciło. Przy okazji zapomniałam podprażyć nerkowce, więc pesto się dodatkowo zwitarianizowało. Samo zdrowie ;) Podaję ilość składników, ale z reguły robię pesto "na oko".  Często przygotowuję taki słoiczek pesto w weekend i starcza na kilka szybkich obiadów w tygodniu. Polecam gorąco !

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • dwie garście nerkowców lub orzeszków piniowych
  • 100 ml oliwy
  • sól do smaku
  • kawałek pecorino (opcjonalnie)

Wykonanie:

Rukolę myjemy, odsączamy na durszlaku i miksujemy w blenderze razem z orzechami (można je wcześniej podprażyć, ale niekoniecznie), solą i startym serem, jeśli go używamy. Stopniowo dodajemy oliwę, miksujemy aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przekładamy pesto do czystego słoika, zalewamy oliwą i przechowujemy w lodówce. Nasze stało w lodówce ok. 3 dni i nic mu się nie stało.

Smacznego !

piątek, 14 lutego 2014, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/14 08:53:20
Świetny pomysł! :D
-
2014/02/14 09:02:28
ja robiłam niedawno pesto z mieszanki sałat. wyszło pyszne!
-
2014/02/14 10:44:17
karmel-itka: Brzmi ciekawie, będę musiała wkrótce wypróbować :)