agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Tort makowy

tort makowy

ENGLISH VERSION

Nasz torcik jest kwadratowy, bo tortownica była zajęta, ale jeśli robimy go na jakąś specjalną okazję, to lepiej będzie się prezentował w tradycyjnej okrągłej formie. Poza parzeniem maku i koniecznością jego zmielenia (niech żyją elektryczne maszynki do mięsa :) ciasto przygotowuje się błyskawicznie. Na dobrą sprawę ogranicza się do 3 składników, podobnie jest z kremem, z którego zresztą można zrezygnować, bo same makowe blaty są przepyszne :)

Składniki:

ciasto:

  • 8 jaj
  • 500 g maku
  • 400 g cukru
  • bułka tarta1

krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki
  • cukier puder

Wykonanie:

ciasto: Najpierw musimy sparzyć mak. Ja wsypuję go do garnka z grubym dnem, zalewam wodą tak, żeby wystawała minimalnie ponad mak i gotuję aż woda się wchłonie. Po przestudzeniu mak mielimy dwa razy. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec masę jajeczną łączymy z makiem i mieszamy za pomocą łyżki. W razie potrzeby w tym momencie możemy dodać bułkę tartą. Masę przekładamy do formy. Najlepiej do okrągłej tortownicy. Ja akurat okrągłą miałam zajętą, więc użyłam kwadratowej o boku 24 cm. Pieczemy ciasto w 200°C przez ok. 1 godzinę. Studzimy, po czym kroimy na dwa blaty i przekładamy je kremem.

krem: Śmietankę ubijamy. Mascarpone miksujemy z cukrem (do smaku, ja wolę niezbyt słodki krem), po czym przy pomocy łyżki łączymy z ubitą śmietanką.

Smacznego !

1 W przepisie, który dostałam od mamy jest 5 łyżek. Dodałam tylko dwie, bo masa wydawała się wystarczająco gęsta, ale gdybym nie dodała bułki wcale, też chyba byłoby ok.

źródło: mama :)

czwartek, 05 grudnia 2013, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Sernik z makiem

    ENGLISH VERSION Może nie jest to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam, ale sernik, więc z natury pyszny ;) Jego przygotowanie wymaga trochę zachodu. Trzeba

  • Tiramisu

    Podczas wyjazdu do Włoch jednym z moich priorytetów było spróbowanie oryginalnego tiramisu :) Plan został zrealizowany, a teraz przeszłam do kolejnego etapu - s

  • Lemon curd

    Uwielbiam desery z mniej czy bardziej wyraźną nutą cytryny. Lemon curd swoją "cytrynowością" przebija jednak wszystko. To delikatny krem, którym możemy posmarow

  • Ciasto jogurtowe

    Składniki : 350 g jogurtu greckiego 1 duży banan, rozgnieciony widelcem 50 g brązowego cukru 2 jajka Sposób przyrządzenia : Białka jajek oddzielam od żółtek i

  • Babka cytrynowo - makowa

    Słodka o lekko cytrynowym smaku. Babce uroku dodają piegi powstałe w wyniku dodatku maku. Jego drobinki lekko strzelają między zębami. Babka dzięki dodatkowi so

Komentarze
2013/12/05 10:23:53
Myślałam ze to w-zuetka ;D ślicznie wyglada ;D
-
2013/12/05 12:14:49
Wygląda fantastycznie!
-
2013/12/05 20:28:20
Cudny:)
-
2013/12/06 00:14:40
Ale ładnie wygląda :) No i super krótka lista składników. Rzadko się to zdarza..zwłaszcza przy przekładańcach ;)