agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Pasztet z selera

pasztet z selera

ENGLISH VERSION

Bardzo lubię warzywne pasztety, a ten z selera, obok pasztetu z cukinii, stał się ostatnio moim ulubionym. Zmodyfikowałam trochę oryginalny przepis rezygnując przede wszystkim z kostek bulionu grzybowego i zastępując je pieczarkami, a zamiast margaryny dodaję masło. Zamiast 6 jajek dodaję 4, trzeba po prostu dopasować ilość tartej bułki. Pasztet ma świetną konsystencję, łatwo się kroi, bez problemu można wziąć do ręki plasterek i jeść nawet bez dodatku chleba ;) Bardzo polecam!

Składniki:

  • 1 kg selera
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 szklanka wody
  • 500 g pieczarek
  • 4 jajka
  • bułka tarta (ok. 1 szklanki)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Seler obieramy i ścieramy na łezkach razem z cebulą (używam maszynki do mięsa). Przekładamy warzywa do dużego garnka, dodajemy wyciśnięty czosnek, szklankę wody, pokrojone w kostkę masło, solimy i gotujemy przez ok. godzinę aż seler zmięknie. Studzimy.

Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na oliwie aż skurczą się i zmiękną. Studzimy.

Seler mieszamy z pieczarkami, dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy bułkę tartą (najlepiej robić to stopniowo tak, żeby masa była wystarczająco gęsta). Pieczemy przez 1,5 godziny w 190-200°C aż wierzch się zrumieni. Mi z tej ilości wychodzą dwie małe silikonowe keksówki.

Smacznego !

źródło

poniedziałek, 09 grudnia 2013, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy