agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Aromatyczne krewetki z nerkowcami

aromatyczne krewetki z nerkowcami

Biorąc pod uwagę przyprawy, danie jest bardziej indyjskie, ale ze względu na kolendrę kojarzy mi się z Gruzją, a nawet bardziej konkretnie z zupą charczo, którą zajadałam się podczas naszej październikowej podróży po tym kaukaskim kraju :) Tak czy tak jest pycha. Polecam wielbicielom krewetek i aromatycznych sosów.

Składniki:

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany ze skóry i pokrojony na kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 zielone chilli (użyłam czerwonych)
  • mały pęczek kolendry
  • 1 łyżka masła albo ghi
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki garam masali
  • 150 g nerkowców
  • 400 g pomidorów z puszki, krojonych
  • 400 ml bulionu
  • 400 g surowych krewetek
  • 150 ml jogurtu
  • 50 ml śmietanki 36%

Wykonanie:

Cebulę, czosnek, imbir i łodyżki kolendry miksujemy na pastę. Na dużej patelni podgrzewamy masło i olej, dodajemy zmiksowaną pastę i podsmażamy przez 5 minut. Dodajemy garam masalę i podsmażamy jeszcze ok. 2 minuty aż zacznie wydzielać aromat.

Nerkowce prażymy na patelni aż lekko się zrumienią. Połowę miksujemy, resztę odkładamy do dekoracji.

Do patelni dorzucamy zmiksowane nerkowce, pomidory i bulion. Doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. pół godziny aż sos zgęstnieje. Można zamieszać od czasu do czasu.

Do sosu dodajemy krewetki i gotujemy je przez ok. 2-3 minuty aż się zaróżowią. Do sosu dodajemy jogurt i śmietankę i dobrze mieszamy. Posypujemy pozostałymi nerkowcami i liśćmi kolendry.

Można podawać z ryżem albo chlebkami naan.

Smacznego !

źródło

środa, 26 czerwca 2013, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/06/26 15:57:01
Nie może się nie udać! Już czuję ten zapach kolendrowo- imbirowy:)
Lecę po krewetki!
-
2013/07/07 11:38:11
Dawno mnie tu u Was nie było, a tu jak zwykle pysznie, interesująco i inspirująco.