agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Tarta bakaliowa

tarta bakaliowa

Czy znacie Panią i Pana Sandman ? Ostatnio można spotkać ich w wielu miejscach, niektórzy boją się nawet otwierać lodówkę ;) Na pewno warto otwierać stronę Państwa Sandman w poszukiwaniu przepisów na takie cuda jak ta tarta. Według autorów ten bakaliowy wypiek świetnie pasuje nie tylko do świąt Bożego Narodzenia, ale i Wielkanocnych. Dla nas każdy dzień z taką tartą jest świętem. W tym tygodniu świętowaliśmy już 2 razy ;) Gorąco polecamy !

Składniki:

ciasto kruche:

  • 240 g mąki
  • 60 g cukru
  • 130 g masła
  • kilka łyżek zimnej wody

nadzienie:

  • 150 g orzechów
  • 150 g suszonych owoców
  • 1/2 szklanki miodu
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

ciasto kruche: Mąkę mieszamy z cukrem, siekamy z masłem szerokim nożem. Zagniatamy aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodajemy tyle wody, żeby powstało miękkie elastyczne ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek, wykładamy dno i brzegi formy do tarty (28 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, na którą wysypujemy obciążniki (używam ziaren fasoli) i pieczemy 10 minut w 180°C. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy ciasto przez jeszcze 10 minut. 

Orzechy prażymy na patelni. Mieszamy wszystkie bakalie i wykładamy na podpieczony spód. Miód rozpuszczamy ze śmietanką i cynamonem i zalewamy bakalie. Pieczemy tartę przez jeszcze 40 minut w 140°C.

Smacznego !

źródło

czwartek, 28 marca 2013, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/03/28 08:45:18
Podoba mi się, dużooo orzechów i miód i na pewno jest pysznie :)
-
2013/03/28 09:27:07
Tarta cudna,ja tez taka chce,lece po bakalie....
-
2013/03/28 09:30:34
Proszę sobie tak nie żartować i lodówkę otwierać bez strachu :) Bardzo dziękujemy - Wasz post to najlepszy komplement. A zdjęcie przepiękne, aż zazdrościmy Waszej tarcie prezencji :D
-
2013/03/28 10:31:17
Widziałam u nich tę tartę - cudna jest. Twoja wygląda ślicznie :)
-
2013/03/28 11:11:52
Super pomysł!! Kocham bakalie i orzechy więc koniecznie muszę zrobić tartę.
Pozdrawiam
Justyna :)
-
2013/03/28 19:30:38
Ja nie znam tych państwa ale chętnie poznam. Świetna tarta:)
-
2013/04/02 10:57:16
cudowna tarta, to bogactwo bakalii urzeka :)
-
2013/05/04 19:21:02
Wygląda obłędnie i pewnie tez tak smakuje :)
-
Gość: sandra, *.toya.net.pl
2013/09/10 23:17:14
Ile % ma mieć śmietanka?
-
2013/09/11 08:38:51
Sandro, ja daję zawsze 30-36%, ale może mieć mniej %, ważne, żeby była słodka :)