agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Curry z groszkiem i pieczarkami

curry z groszkiem

ENGLISH VERSION

Ostatnio wracamy do indyjskich smaków. Przypominamy sobie te już sprawdzone, np. kurczaka po hindusku, ale wypróbowujemy też nowe, takie jak to curry, tym razem wegetariańskie. Wprawdzie grzyby nie bardzo kojarzą mi się z kuchnią indyjską, ale przepis pochodzi ze strony prowadzonej przez Hinduskę, która wspomina jak to lata temu, kiedy w Indiach nie można było jeszcze kupić grzybów w supermarkecie, jak dzisiaj, jedynymi dostępnymi były te dziko rosnące dostępne przez kilka dni podczas pory monsunowej, zbierane przez rolników i sprzedawane przy drogach. Podobno znikały błyskawicznie, bo ludzie je uwielbiali... Nasze curry zrobiliśmy z poczciwych pieczarek, ale na pewno można poeksperymentować z leśnymi grzybami.

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka groszku
  • kawałek imbiru (2,5cm)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 8-10 nerkowców
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonej kozieradki

Wykonanie:

Cebulę, imbir i czosnek kroimy drobno, wkładamy do miski (mikrofalówkoodpornej), przykrywamy i podgrzewamy w mikrofalówce przez 6 minut. Następnie odsączamy i miksujemy razem z nerkowcami w blenderze na gładką masę.

Do rozgrzanego oleju dodajemy nasiona kozieradki. Kiedy zaczną wydzielać aromat dodajemy masę cebulowo-orzechową, sól i kurkumę i podsmażamy przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i kolendrę, gotujemy kilka minut. Dodajemy pieczarki i groszek, gotujemy kilka minut, po czym dodajemy garam masalę i gotujemy aż pieczarki zmiękną. Następnie dodajemy cukier i wodę1, przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem albo indyjskimi chlebkami. 

źródło

1 Za pierwszym razem dodałam 1,5 szklanki, tak jak w oryginalnym przepisie, ale to trochę za dużo, musiałam później dłużej wszystko gotować, żeby sos nie był zbyt rzadki, więc następnym razem dodałam 3/4 szklanki i było akurat.

czwartek, 28 lutego 2013, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/28 12:54:23
Faktycznie ciekawy w kuchni indyjskiej dodatek pieczarek. Bardzo łdne miseczki i szklaneczki na zdjęciu prezentujesz :). Pozdr. Kinga
-
2013/02/28 15:09:49
Cudne danie! Coś dla nas :)