agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Brownies z majonezem

majonezowe brownie

ENGLISH VERSION

Bardzo lubię majonez i często go używam, ale do tej pory zawsze towarzyszył słonym potrawom. W tym przepisie jest on istotnym składnikiem, ale bardziej ze względu na konsystencję, którą nadaje ciastu niż wyczuwalny smak, zastępuje po prostu masło :) Jak dla mnie rewelacja ! Zawsze robię to brownies z podwójnej porcji. Nie tylko dlatego, że nie mam wystarczająco małej formy, po prostu pojedyncza porcja to dla nas za mało ;) Ostatnio wprowadziłam też dodatek w postaci soku i skórki z cytryny i bardzo mi ta modyfikacja odpowiada. I jeszcze jedna uwaga: podany czas pieczenia to pół godziny i tyle właśnie piekę moje brownies z podwójnej porcji w większej formie. Gdyby jednak ktoś zdecydował się na pojedynczą porcję w mniejszej formie, to polecam sprawdzić czy brownies jest już gotowe trochę wcześniej. Osobiście wolę kiedy jest bardzo wilgotne. Bardzo, ale to bardzo polecam !

Składniki:

  • 85 g ciemnej czekolady (70% kakao)
  • 85 mąki
  • 25 g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g jasnego cukru muscovado
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki maślanki
  • 1 jajko
  • 100 g majonezu
  • 3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • skórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawiamy.

W misce mieszamy mąkę, kakao i sodę. W innej misce mieszamy (przepis mówi o drewnianej łyżce, ale ja używam miksera) roztopioną czekoladę, oba cukry, kawę, maślankę i ekstrakt waniliowy. Dodajemy jedną łyżkę gorącej wody i jajko, mieszamy. Dodajemy majonez i mieszamy aż masa będzie gładka i błyszcząca. Na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy masę do formy o boku 19 cm1 natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. pół godziny w 180°C. Patyczek włożony do ciasta powinien być lekko mokry.

Smacznego !

źródło

1 Ja zawsze robię to brownies z podwójnej porcji i używam formy o boku 24 cm. 

czwartek, 14 czerwca 2012, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/14 09:02:33
Kiedy pierwszy raz zobaczylam ten przepis, nie moglam uwierzyc: bo jak to tak, z majonezem? Potem przetestowalam i... zakochalam sie w ich smaku. I tez lubie bardzo wilgotne :)
-
2012/06/14 17:07:16
ten majonez, jeju, zaintrygował mnie!
-
2012/06/14 17:55:33
jej, ależ mam ochotę wypróbować ten przepis, brownie ubóstwiam, ale do majonezu od zawsze żywię odrazę i nie potrafię się do niego przekonać ,i co tu robić, a Twoje zdjęcia tak kuszą :)
-
2012/06/14 18:36:37
martex.82: Jeśli nie odpowiada Ci tylko smak majonezu, to naprawdę warto spróbować, bo nie czuć go w ogóle :) Smacznego ! :)
-
2012/06/15 10:38:50
z majonezem? :o słyszałam o ciastach majonezowych ale do brownies nie pomyslalam zeby uzyc :)
-
2012/06/21 11:14:41
Tez bardzo lubię majonez i kiedyś jadłam babkę majonezową i była pyszna :-)