agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Orzechowa korma z kurczakiem

cziken korma

ENGLISH VERSION

To był strzał w dziesiątkę ! Nie bywamy w restauracjach indyjskich zbyt często, ale jak już się zdarzy, to za każdym razem wybieram danie z pysznym śmietanowo - orzechowym sosem i wcinam pomrukując z zadowolenia ;) I wreszcie udało mi się odtworzyć ten smak w domowych warunkach ! Wprawdzie dawno w indyjskiej knajpie nie byliśmy i może przy kolejnej tam wizycie stwierdzę, że jednak smakuje inaczej, ale nawet jeśli tak będzie, to mój sos może z tamtym konkurować ;)

Składniki:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 3 cebule
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 2 łyżki masła ghi
  • oliwa
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowej
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól

Wykonanie:

Kurczaka kroimy na kawałki, cebulę siekamy, orzechy prażymy i mielimy jak najdrobniej. Kurczaka podsmażamy na oliwie, solimy, zdejmujemy z patelni. Cebulę podsmażamy na maśle ghi, kiedy zmięknie zdejmujemy z patelni i miksujemy na gładką masę. Na reszcie masła podsmażamy przyprawy, a następnie pastę imbirową i czosnkową. Dodajemy zmiksowaną cebulę, śmietankę i orzechy, sól do smaku dokładnie wszystko mieszamy. Kiedy się zagotuje dokładamy kurczaka i gotujemy jeszcze chwilę, aż wszystko będzie gorące. Podajemy z ryżem lub chlebkami naan.

Smacznego !

poniedziałek, 07 maja 2012, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Joanne Gabrielle, 93.105.229.*
2014/12/31 13:00:28
Wygląda obłędnie choć dla mnie troszkę za gęste a może mi się tylko wydaje? Na pewno wypróbuję tylko powiedz mi kochana jak zrobić te pastę czosnkowa i imbirową? :) Przy okazji szczęśliwego nowego roku.

Ps: U mnie właśnie gotuje się ponownie Korma z kurczakiem z twojego bloga( potrójna porcja! ) jeszcze tylko do zrobienia chlebki naan. Pozdrawiam
-
2015/01/07 18:38:14
Joanne Gabrielle: Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale nie miałam dostępu do internetu :( Pastę imbirową i czosnkową kupuję gotową, np. w indiaonline.pl a co do gęstości, to można dodać trochę bulionu albo nawet wody. Pozdrawiam serdecznie :)