agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Babka cytrynowa

babka cytrynowa

Kuracji ciąg dalszy. Niedługo Lany Poniedziałek, więc warto się uodpornić ! Jeśli muffinki to za mało, proponujemy większą dawkę witaminy C w równie pysznej postaci. Babka jest wyraźnie cytrynowa i maślana. Proponuję użycie formy do babki z kominem, bo po pierwszej próbie w formie bez komina, zrobił się on samoczynnie; w samym środku babka była po prostu pusta. Czas pieczenia też trzeba dostosować. W moim przypadku piekła się dłużej niż przepisową godzinę.

Składniki:

  • 250 masła
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 4 jajka

Wykonanie:

Masło ucieramy dodając po kolei żółtka, cukier, skórkę otartą z cytryny i sok z niej wyciśnięty.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła, mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łyżką mieszamy z resztą masy.

Ciasto wykładamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 1 godziny w 180°C. 

Smacznego !

źródło: Magda :)

środa, 04 kwietnia 2012, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/04 00:43:18
O i ja dzis upieklam babke cytrynowa, z ta roznica, ze dodalam jogurt:-). Twoja wyglada imponujaco:-) i smakowicie.
-
2012/04/04 00:47:12
pięknie wygląda.
klasyka w najprzedniejszym wydaniu.
-
2012/04/04 08:20:53
ale śliczna! i widzę zielone listki:)
-
2012/04/04 11:41:59
Podobna babke piekla moja Mama - to bylo jedno z dwoch ciast, ktore jej sie udawaly :) Zawsze szybko znikala.
-
2012/04/04 19:02:09
Przepyszna babeczka:)
-
2012/04/04 21:43:32
jak babka mojej mamy:) czyli najlepsza na świecie :)
-
Gość: Seba, *.neotrix.pl
2012/10/21 13:38:20
Rewelacyjny przepis: prosty, szybki w przygotowaniu, piekła się 50 min. Właśnie upiekłem żonie - ale będzie zaskoczona jak wróci ze studiów :).
-
Gość: Magda, 194.110.240.*
2013/04/08 15:08:07
łoooo właśnie przeglądam przepisy, zobaczyłam źródło i poczułam się jakbym zrobiła coś dobrego dla ludzkości! ;D
-
Gość: owieczka, 91.194.188.*
2014/04/17 21:43:41
Czy można użyć foremek do muffinek? jezeli tak to jak wtedy liczyć czas na upieczenie babeczek?
-
2014/04/18 11:39:34
owieczko: Myślę, że można spróbować z foremkami do muffinek, ale nie powiem dokładnie o ile trzeba wtedy skrócić czas pieczenia. Ok. 20-25 minut powinno chyba wystarczyć.