agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Malai kofta

malai kofta

ENGLISH VERSION

Przepis na to danie znalazłam na blogu ecurry dość dawno temu, co jakiś czas do niego wracałam, ale tylko na ekranie komputera, żeby zachwycać się zdjęciami i przekonywać się, że jeszcze nie pora na zabranie się za jego wykonanie. Wydawało mi się, że będzie to bardzo czasochłonne i kiedy w końcu zdecydowałam się na zrobienie koft postanowiłam rozłożyć pracę na kilka dni. Jednego przygotować sos makhani masala i paneer, a kolejnego resztę. Kiedy paneer odciekał sobie w gazie zaczęłam zgłębiać przepis i zorientowałam się, że chyba lepiej będzie zrobić kofty od razu, póki paneer jest jeszcze świeży. A skoro miałam już kofty, to reszta poszła z górki i ostatecznie nie było to wszystko tak pracochłonne jak się obawiałam. Muszę tu też ze wstydem wyznać, że mimo postanowienia sobie oswajania się z ostrymi smakami i tym razem się złamałam i pominęłam wszelkie ostre składniki znajdujące się w przepisie. Chociaż nie, dodałam imbir, jak dla mnie nadający wystarczającej pikanterii ;) No ale trochę się rozpisałam, a nie wspomniałam jeszcze, że kofty są przepyszne i świetnie smakują z aromatycznym pomidorowo-śmietanowym sosem. I wbrew pozorom są bardzo sycące. Jak dla mnie wszelkie dodatki w postaci ryżu czy chlebków są zbędne, ale jak ktoś jest mooocno głodny, to czemu nie ;)

Składniki:

sos do koft:

  • 2 szklanki sosu makhani masala (przepis znajdziecie w tym wpisie. Uwaga: Nie dodajemy do makhani śmietanki ani mleka, zrobimy to przygotowując sos do koft)
  • 1,5 szklanki tłustej śmietanki
  • 2 szklanki tłustego mleka1
  • 1 łyżka orzechów nerkowca namoczonych i zmielonych na pastę
  • 3 łyżeczki suszonej kozieradki
  • 1 łyżeczka cukru

kofty:

  • 350 g sera paneer (przepis pod tym linkiem)
  • 2 średnie ziemniaki, pokrojone na małe kawałki i ugotowane
  • 2,5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka garam masali
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

nadzienie do koft:

  • pół marchewki startej na łezkach
  • garść nerkowców, pokruszonych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki startego imbiru
  • ¼ szklanki świeżej kolendry
  • kilka łyżek śmietanki

Wykonanie:

nadzienie: Składniki nadzienia mieszamy.

kofty: Ser paneer powinien mieć konsystencję świeżej ricotty. Miażdżymy go razem z ziemniakami, dodajemy garam masalę, sól i mąkę i zagniatamy aż wszystko dokładnie się wymiesza i powstanie gładka masa. Dzielimy ją na kulki (oryginalny przepis mówi o 30-35, ale ja zrobiłam 21 i myślę, że to „wygodny” rozmiar jeśli o nadziewanie chodzi). W każdej kulce robimy palcem wgłębienie i rozszerzamy je dość mocno, ale starając się zachować kształt. Nakładamy do środka trochę nadzienia i zalepiamy dokładnie kulkę tak, żeby nie otworzyła się w trakcie smażenia. Smażymy w głębokim oleju na jasnozłoty kolor. Odsączamy.

sos: Sos makhani masala mieszamy ze śmietanką i mlekiem, dodajemy pastę z nerkowców, 2 łyżeczki suszonej kozieradki i łyżeczkę cukru i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 15-25 minut, po czym dodajemy kofty i gotujemy przez kilka minut obtaczając je w sosie z każdej strony.

Przed podaniem posypujemy resztą kozieradki. 

1 Przepis mówił o 4 szklankach, ale nie chciałam, żeby sos był za rzadki więc dodałam tylko 2.

źródło

piątek, 02 marca 2012, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/02 10:51:08
Bardzo, ale to bardzo mi sie ten przepis podoba! I na pewno zrobie, ale w przeciwienstwie do ciebie nie pomine ostrych skladnikow, bo bardzo lubie pikantne smaki.
-
2012/03/09 15:24:20
jadlam kilka razy i bardzo mi smakuja:)
-
Gość: Dorota Owczarek, 31.6.245.*
2012/03/12 17:54:38
Urzekłaś mnie tym przepisem i tym daniem również, zapisuję i zrobię tylko musze dojrzeć, paneer już robiłam więc wiem jak a reszta jakoś pódzi,dzięki:-)