agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Parkin

parkin

ENGLISH VERSION

Najpierw zainteresowała mnie nazwa tego ciasta, a potem lista składników. Ogólnie słodko i tłusto i tak jak z reguły w takich przypadkach, smacznie ;) Ciasto jest wilgotne i konkretne, naprawdę czuć te wszystkie kalorie w czasie jedzenia :D Ale ma to też swoje dobre strony, bo mały kawałek jest bardzo sycący. Dobrze, że podobno można je przechowywać nawet do 2 tygodni, bo starcza na długo. Jak angielska wikipedia głosi jedzenie świeżego parkina nie jest nawet dobrze widziane ;) Nasz po kilku dniach (przetrwał je tylko dlatego, że wyjechaliśmy na weekend a parkin został w domu ;) trochę bardziej się kruszy, ale w smaku jest równie dobry i wilgotny. Mi bardzo smakuje ze zwykłą kwaśną śmietaną. Parkin wywodzi się z północnej Anglii, a przepis znaleźliśmy tutaj.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 200 g golden syrupu
  • 85 g melasy
  • 85 g cukru brązowego jasnego
  • 100 g płatków owsianych
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego imbiru

Wykonanie:

Jajko i mleko rozbijamy razem widelcem, odstawiamy.

Golden syrup, melasę, cukier i masło podgrzewamy w dużym garnku aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy razem płatki owsiane, mąkę i imbir i dodajemy do syropu. Po wymieszaniu dodajemy jajko z mlekiem i ponownie mieszamy.

Formę o boku 22 cm1 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, po czym wylewamy na nią ciasto i pieczemy w temperaturze 160°C przez 50 minut - 1 godzinę. Studzimy w formie.

Smacznego !

1 Ja zrobiłam ciasto z podwójnej porcji i użyłam formy o dolnych wymiarach 33 x 22 cm.

środa, 22 lutego 2012, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/22 06:50:48
Takie cięższe ciasta są najlepsze;) Twoje właśnie tak wygląda;)
-
2012/02/22 07:49:25
ale ciekawe ciasto ;]
i jak pieknie wygląda! naprawdę, apetyczne.
-
2012/02/22 11:14:15
wyglada super:)
-
2012/02/22 12:03:28
Tez niedawno je robilam i zgadzam sie, ze czuc te wszystkie kalorie :) Ale masz racje, maly kawaleczek zaspokaja nawet najwiekszy apetyt na slodkosci.
-
Gość: olaMała, *.va-router.com.pl
2012/04/14 22:49:04
Jest wspaniały :]
-
2013/01/17 17:09:18
czadowe :)
-
2013/01/19 12:29:59
Lubimy to!