agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Korma z kurczaka

cziken korma

ENGLISH VERSION

"Jako jedno z najsmaczniejszych, chociaż najłagodniejszych curry, to danie kuchni indyjskiej uwielbiane jest za swój kremowy sos." Kiedy przeczytałam ten opis szczególnie rzuciły mi się w oczy określenia: najsmaczniejszy, najłagodniejszy, kremowy i to przesądziło o zrobieniu tego dania. Kiedy w składnikach zobaczyłam orzechy nerkowca pomyślałam, że może przy okazji odkryję też tajemnicę przepysznego orzechowego sosu, którym za każdym razem zachwycamy się w indyjskich restauracjach. Korma wyszła pyszna, ale co do sosu orzechowego musimy jeszcze poeksperymentować ;) Tutaj na pierwszy plan wybija się jednak smak pomidorów i orzechy nie są tak bardzo wyczuwalne. Przepis wyszperaliśmy w książce Kuchnie świata pod redakcją Ricka Rodgersa (wydawnictwo National Geographic).

P.S. Chciałam tu jeszcze podziękować moim rodzicom, którym podprowadziliśmy występujący na zdjęciu widelec z 1924 r. Na debiut czeka jeszcze reszta sztućców z tego kompletu ;p

Składniki:

  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 5-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 5-centymetrowy kawałek kory cynamonu
  • 2 listki laurowe
  • po 1 łyżce mielonej kurkumy i kolendry
  • po pół łyżeczki pieprzu cayenne i mielonego kminu
  • 375 ml bulionu drobiowego1
  • 1 szklanka sosu pomidorowego z puszki2
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 1 kg filetów z kurczaka pokrojonych w paski
  • 125 ml maślanki
  • 90 g niesolonych prażonych nerkowców
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, smażymy ok. 3 minut, aż zacznie mięknąć. Dodajemy czosnek, imbir, korę cynamonu, listki laurowe, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne i kmin. Smażymy ok. 1 minuty, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat i równo pokryją cebulę. Wlewamy bulion, sos pomidorowy, wsypujemy cukier i łyżeczkę soli, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso, mieszamy. Częściowo przykrywamy garnek i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.

Na ok. 15 minut przed końcem gotowania kurczaka maślankę i nerkowce miksujemy na puree, dokładamy do kurczaka, mieszamy by wszystko się połączyło. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aż sos dobrze się zagrzeje i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, wyciągamy listki laurowe i cynamon.

Podajemy z ryżem (chociaż chlebki naan też będą pasować) udekorowane kolendrą.

Smacznego !

1 Ja zawsze daję warzywny.

2 Zmiksowałam w blenderze pomidory z puszki.

środa, 25 stycznia 2012, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/25 08:26:38
Wygląda rewelacyjnie!
-
2012/01/25 09:28:39
Robię i lubię :)
Pozdrawiam!
-
2012/01/25 10:53:55
To jest to, co lubię! Pięknie podana!
-
2012/01/25 11:15:32
Smakowicie się prezentuje:)
-
2012/01/25 13:23:23
Uwielbiam kuchnie hinduska! Wole wprawdzie te ostrzejsze sosy (vindaloo moze niekoniecznie, ale madras jak najbardziej), ale na dobra korme tez zawsze jestem chetna :) To chyba najlepsze danie na poczatek przygody z kuchnia Indii!
-
2012/01/25 21:52:44
Korma jest swietna i faktycznie dobra dla tych, ktorzy rozpoczynaja swoja przygode z kuchnia indyjska i nie przywykli do dan pikantnych. Na rowni z dobra korma stawiam dobre jalfrezi.
-
2012/01/26 09:27:55
Ja już trochę indyjskich potraw ugotowałam i zjadłam, ale jeśli kiedykolwiek przywyknę do tych ostrzejszych, to będzie to bardzo długo postępujący proces ;) Pozdrawiam :)