agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Piernik czekoladowy z polewą

piernikobrownie

ENGLISH VERSION

Jeśli piernik, to właśnie taki, miękki i wilgotny :) I do tego dość gruba warstwa czekoladowej polewy z dodatkiem imbirowego syropu. Przepis pochodzi stąd

Składniki:

  • 115 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g melasy
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g jasnego brązowego cukru
  • 35 g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki syropu imbirowego

Wykonanie:

piernik: Masło, czekoladę i melasę roztapiamy w garnku. Odstawiamy, żeby trochę ostygło. Mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do nich roztopioną czekoladę i jajka. Mieszamy do połączenia i wylewamy do formy1 wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez ok. 35 minut. 

polewa: Czekoladę, śmietankę i imbir rozpuszczamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą odstawiamy na chwilę. Kiedy polewa trochę zgęstnieje, ale nadal będzie płynna, wylewamy ją na piernik.

Smacznego !

W oryginalnym przepisie forma 20 x 20 cm, ja użyłam 24 x 24 cm. 

czwartek, 22 grudnia 2011, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/22 13:50:57
robię podobną polewę ;]
mniam!
-
2011/12/22 13:51:33
mmmm... ależ on wygląda!
niebywały, po prostuuu!
-
Gość: Eatwithgusto!, *.wroclaw.vectranet.pl
2011/12/22 16:18:31
Ciacho wygląda na bardzo pyszne. Mogę podkraść jeden kawałek? :)
-
2011/12/22 17:03:40
Bardzo proszę ;)
-
2011/12/27 18:26:31
mmm, ta polewa wygląda nadzwyczaj kusząco :) Dziękujemy za zdjęcie i dodanie naszego bannerka!Pozdrawiamy i czekamy na kolejne :)