agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Gwiezeli z serem i jajkiem

gwiezeli

Mikołaj zadbał o nasze podniebienia i podarował nam książkę Jeleny Kiładze Tradycyjna kuchnia gruzińska i zarazem otworzył nowy rozdział w naszych kuchennych eksperymentach. Jesteśmy zachwyceni zarówno jej zawartością merytoryczną (zawiera nie tylko przepisy, ale również część opisową dotyczącą Gruzji, w kontekście kulinariów oczywiście) jak i pięknymi, apetycznymi zdjęciami potraw. I tym bardziej nie możemy doczekać się wyjazdu do Gruzji, który od jakiegoś czasu planujemy. Sądząc po zawartości książki, wrócimy stamtąd ciężsi o kilka kilogramów (całe szczęście na razie dopłacać trzeba tylko za nadbagaż ;) Wszystkie potrawy wyglądają tak apetycznie, że ciężko było się nam zdecydować co zrobić, ale w końcu na pierwszy ogień poszły gwiezeli, czyli pieczone pierogi z nadzieniem z sera i gotowanych jajek. Pomimo tego, że i ser, i jajka są dość powszednimi składnikami, to w tym zestawieniu smakują niecodziennie. Przygotowuje się je dość łatwo, więc tym bardziej polecamy. A wkrótce kolejne (zapewne liczne) potrawy kuchni gruzińskiej ;)

Składniki:

na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • woda

na nadzienie:

  • 400 g sera1
  • 4 jajka

3-4 łyżki masła do posmarowania pierogów

Wykonanie:

nadzienie: Ser kruszymy. 4 jajka gotujemy na twardo. Jedno kroimy i dodajemy do sera, w razie potrzeby doprawiamy solą. Pozostałe jajka kroimy na plasterki.

ciasto: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 1 jajko i tyle wody, żeby zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Dzielimy na części2 i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Na połowę wykładamy nadzienie i kładziemy plasterek jajka. Zalepiamy pierogi. Kładziemy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy roztopionym masłem.

Smacznego !

1 W przepisie jest młody niesolony ser. My użyliśmy białego koziego na tyle słonego, że nadzienia nie trzeba już było doprawiać.

2 Podajemy proporcje jak w oryginalnym przepisie, według autorki wychodzi z nich 6-8 porcji, nie wiem czy chodzi o sztuki czy ilość osób, które są w stanie się nimi najeść ;) W każdym bądź razie nam z połowy porcji wyszło 8 pierogów, 2 osoby mogą się tą ilością najeść bez problemu. Pewnie starczyłoby i dla trzeciej ;)

czwartek, 08 grudnia 2011, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy