agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Mango lassi

ENGLISH VERSION

Lassi to indyjski napój na bazie jogurtu z reguły podawany na słono z dodatkiem przypraw, przypomina więc turecki ayran. Ja lubię słodką wersję z dodatkiem mango. To pozycja obowiązkowa podczas wyprawy do indyjskiej restauracji, ale jeśli mamy blender, to bez problemu możemy przygotować mango lassi w domu. Idealnie łagodzi smak co pikantniejszych indyjskich dań ;) Przepis od Manjuli.

Składniki:

  • 2 dojrzałe mango (dałam ok. 450 g ważone po obraniu i oddzieleniu pestki)
  • szklanka gęstego jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki mleka
  • trochę cukru (do smaku)
  • szczypta kardamonu

Wykonanie:

Mango, jogurt, mleko i kardamon miksujemy w blenderze. Jeśli lassi jest za mało słodkie, dodajemy cukru (ja dodałam ok. 2 płaskich łyżek). Możemy też bardziej je rozrzedzić dodając więcej mleka, ale to już kwestia upodobań. Pijemy schłodzone.

Smacznego !

czwartek, 25 sierpnia 2011, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/25 14:51:16
Też kiedyś robiłam lassi i faktycznie idealnie sprawdza się po pikantnych daniach:)
-
2011/08/25 17:27:08
Na taki upał jak dzisiaj jest to idealny napój:)
-
2011/08/25 19:28:54
Uwielbiam!
-
2011/08/26 12:31:49
Musi być pyszny, szczególnie w ten upał!!
Pozdrawiam
Asiek:)