agentka Jej Kuchennej Mości
Durszlak.pl
my foodgawker gallery
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria> Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Warzywne pakory

pakory

Pakory to kawałki warzyw smażone w cieście wykonanym z mąki z ciecierzycy i z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw. Ilość poszczególnych warzyw można dowolnie zmieniać w zależności od tego co bardziej lubimy. Pakory można jeść same, ale z dodatkiem sosu z miętą smakują jeszcze lepiej. Przepis pochodzi z książki. Podróże kulinarne. Kuchnia indyjska.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy (100 g)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej (85 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1/4 łyżeczki kurkumy mielonej
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki wody (180 ml)
  • 1 szklanka różyczek kalafiora (100 g) ugotowanych, ostudzonych i osączonych
  • 1 szklanka różyczek brokułów (85 g) ugotowanych, ostudzonych i osączonych
  • 1 bakłażan (230 g) pokrojony na plastry
  • 2 cukinie (240 g) pokrojone na plasterki
  • olej do smażenia w głębokim tłuszczu

sos: 3/4 szklanki jogurtu (180 ml), wymieszane z garścią posiekanych listków mięty

Wykonanie:

Mąki przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawami i czosnkiem, stopniowo dodajemy wodę i ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Możemy dodać trochę mniej wody jeśli ciasto wcześniej osiągnie właściwą konsystencję. Trzeba to ocenić "na oko". Ciasto musi być na tyle gęste, żeby nie spływało z warzyw, które będziemy w nim obtaczać. 

W dużym garnku rozgrzewamy olej, maczamy kawałki warzyw w cieście i smażymy na złocisty kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku lub na sicie. Podajemy z sosem miętowym.

Smacznego !

czwartek, 16 czerwca 2011, boregi
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy